ΚΟΣΜΟΣ

Τζορτζ Μπλέικ: Πέθανε ο θρυλικός κατάσκοπος - Υπήρξε διπλός πράκτορας κατά τον Ψυχρό Πόλεμο

Τζορτζ Μπλέικ: Πέθανε ο θρυλικός κατάσκοπος - Υπήρξε διπλός πράκτορας κατά τον Ψυχρό Πόλεμο
AP Photo

Ο Βρετανός, πρώην διπλός πράκτορας Τζορτζ Μπλέικ, που ενήργησε ως κατάσκοπος για τη σοβιετική KGB τη δεκαετία του 1950 που στη συνέχεια διέφυγε στη Μόσχα, πέθανε σε ηλικία 98 ετών, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Σήμερα, ο θρυλικός…Τζορτζ Μπλέικ δεν υπάρχει πια. Αγαπούσε ειλικρινά τη χώρα μας, θαύμαζε τα επιτεύγματα του λαού μας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών Σεργκέι Ιβάνοφ στο πρακτορείο Sputnik.

Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica, αφού δραπέτευσε από την Ολλανδία στο ξεκίνημα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μπλέικ υπηρέτησε στο Ναυτικό της Μεγάλης Βρετανίας έως το 1948, οπότε και προσελήφθη στο υπουργείο Εξωτερικών, ως αντιπρόξενος στη Σεούλ.

Είναι στην πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας που ο Βρετανός πράκτορας μυήθηκε στις ιδέες του κομμουνισμού.

Μετά τον επαναπατρισμό του το 1953, τοποθετήθηκε στα γραφεία της Μεγάλης Βρετανίας στο Βερολίνο, όπου είχε πρόσβαση σε πληροφορίες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Το 1959 ξεκίνησε να δουλεύει για την ΜΙ-6 και στάλθηκε στη Μέση Ανατολή για αραβικές σπουδές στο Λίβανο.

Μετά τη σύλληψή του τον Απρίλιο του 1961, παραδέχθηκε πως λειτουργούσε ως διπλός πράκτορας για τη σοβιετική KGB, έχοντας παραδώσει στην υπηρεσία κάθε σημαντικό έγγραφο που βρέθηκε στην κατοχή του από το 1953. Καταδικάστηκε σε 42 χρόνια φυλάκιση τον Μάιο του 1961, απέδρασε από τη φυλακή Wormwood Scrubs τον Οκτώβριο του 1966 και κατέφυγε στη Σοβιετική Ένωση.

Ζούσε στη Ρωσία μέχρι και το τέλος της ζωής του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ