ΚΟΣΜΟΣ

Ένα νέο είδος φιδιού ανακάλυψαν οι επιστήμονες – Κρυβόταν… μπροστά στα μάτια τους

Ένα νέο είδος φιδιού ανακάλυψαν οι επιστήμονες – Κρυβόταν… μπροστά στα μάτια τους
CNNi

Τη χαρά της ανακάλυψης μιας νέας ποικιλίας φιδιού βίωσε ο Τζεφ Βαϊνέλ, ένας βοηθός ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου του Κάνσας.

Με μια μικρή διαφορά σε σχέση με τις άλλες ανακαλύψεις: Τα τρία φίδια αυτής της κατηγορίας βρίσκονταν στην συλλογή του εργαστηρίου του ήδη από το 2006 χωρίς κανείς να τα έχει ανακαλύψει μέχρι τότε, σύμφωνα με το CNNi.

Τα τρία αυτά φίδια, που είχαν βρεθεί σε επιτόπιες αποστολές μεταξύ 2006 και 2012, είναι τα μόνα γνωστά μιας νέας κατηγορίας φιδιών, με το όνομα Levitonius.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στην ανακάλυψη χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων την ανάλυση DNA και CT scans προκειμένου να αναλύσουν τη δομή των οστών των φιδιών.

To νέο είδος εντοπίζεται στα νησιά Σαμάρ και Λεϊτέ των Φιλιππίνων, ένα αρχιπέλαγος με ιδιαίτερη βιοποικιλότητα όπου, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη στο περιοδικό Copeia, μπορεί κανείς να συναντήσει τουλάχιστον 112 είδη φιδιών.

Το συγκεκριμένο είδος έχει από τους λιγότερους σπονδύλους οποιουδήποτε είδους φιδιού στον κόσμο, σύμφωνα με τη μελέτη και ένα μακρύ και στενό κρανίο σε σχέση με το μέγεθός του. Το δέρμα του είναι ιριδίζων και είναι πιθανό ότι η διατροφή του να βασίζεται σε γαιοσκώληκες.

Για την ανακάλυψή του, οι Αμερικανοί ερευνητές συνεργάστηκαν στενά με τους Φιλιππινέζους συναδέλφους τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ