ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Ξεκινούν την Κυριακή οι εμβολιασμοί χωρίς το αναγκαίο προσωπικό

Κορωνοϊός - Ιταλία: Ξεκινούν την Κυριακή οι εμβολιασμοί χωρίς το αναγκαίο προσωπικό
AP Photo/Domenico Stinellis

Οι πρώτες 9.750 δόσεις του εμβολίου των Pfizer και BioNTech κατά του κορωνοϊού έφτασαν νωρίτερα σήμερα, Σάββατο, στο νοσοκομείο λοιμωδών νόσων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της Ρώμης

Από σήμερα ξεκινάει η μεταφορά σε ειδικά εξοπλισμένα κέντρα των είκοσι περιφερειών της Ιταλίας. Διαδικασία που θα πραγματοποηθεί με τη βοήθεια πέντε στρατιωτικών αεροσκαφών και 250 στρατιωτών που θα οδηγούν άλλα τόσα φορτηγά ψυγεία.

Άμεση προτεραιότητα στην πρώτη φάση του εμβολιασμού θα έχει το προσωπικό των νοσοκομείων, των οίκων ευγηρίας και οι ηλικιωμένοι.

Αύριο Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, στις 7 το πρωί, το πρώτο εμβόλιο ενάντια στην Covid-19 θα χορηγηθεί στην 28χρονη νοσηλεύτρια Κλάουντια Αλιβερνίνι, η οποία εργάζεται στο νοσοκομείο Σπαλάντσανι της Ρώμης.

Σύμφωνα με το μέχρι τώρα χρονοδιάγραμμα, ο εμβολιασμός των Ιταλών αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν και παρτίδες άλλων εταιριών, και όχι μόνον της Pfizer.

Όπως υπογραμμίζει η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, πολλοί είναι οι σχολιαστές που αναφέρονται σε κάποια προβλήματα. Όπως διαρρέεται, από πρακτικής απόψεως δεν έχει ακόμη εξασφαλισθεί το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για να μπορέσουν να γίνουν τα εμβόλια.

Παράλληλα, πολλοί υπογραμμίζουν ότι δεν είναι και απόλυτα βέβαιο ότι οι μέχρι τώρα υποσχέσεις και εξαγγελίες θα τηρηθούν. Φτάνει να σκεφθεί κανείς ότι λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και μεγάλων καθυστερήσεων, στην Ιταλία δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης.

Και όλοι ελπίζουν, τέλος, να μην έχουμε τρίτο κύμα μολύνσεων τον Ιανουάριο, διότι θα ήταν όλα πιο δύσκολα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ