ΚΟΣΜΟΣ

Ο επικεφαλής της BioNTech εξετάζει το άνοιγμα παραρτήματος στην Τουρκία

Ο επικεφαλής της BioNTech εξετάζει το άνοιγμα παραρτήματος στην Τουρκία
Ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού εργαστηρίου βιοτεχνολογίας BionNTech, Ουγκούρ Σαχίν (Φωτογραφία αρχείου) Andreas Arnold/dpa via AP

Ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, δήλωσε σήμερα ότι η εταιρεία του είναι ανοιχτή στη συνεργασία με άλλους φορείς, καθώς επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγική ικανότητά της για το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, το οποίο παρασκεύασε σε συνεργασία με την Pfizer, ενώ ταυτόχρονα εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει ένα γραφείο στην Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu o Σαχίν επανέλαβε ότι η BioNTech σκοπεύει να διανείμει 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της μέχρι τα τέλη του 2021 και ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του κόσμου μέχρι τον επόμενο χειμώνα ώστε η ζωή να επιστρέψει στους φυσιολογικούς ρυθμούς της.

«Θέλουμε να παρασκευάσουμε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις, μαζί με την Pfizer, τον επόμενο χρόνο. Πρέπει να τα διανείμουμε σε περισσότερες από 80 χώρες. Δεν είναι εύκολο. Η παρασκευή των εμβολίων είναι μια σύνθετη διαδικασία. Θα αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε ξανά με άλλες εταιρείες», είπε. «Αν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας για αύξηση της παραγωγής, θα το αποκαλύψουμε τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Πιστεύω ότι μπορούμε. Δεν έχουμε ακόμη ένα εγγυημένο σχέδιο», πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει συμφωνήσει να αγοράσει 4,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer, με δυνατότητα να αγοράσει άλλα 30 εκατομμύρια δόσεις αργότερα.

Ο Σαχίν, γιος ενός Τούρκου μετανάστη στη Γερμανία, είπε στο Anadolu ότι η BioNTech συζητά με την κρατική επιστημονική υπηρεσία Tubitak της Τουρκίας και στόχος της είναι να παραδώσει τα 30 εκατομμύρια δόσεις στη χώρα μέχρι τα τέλη του 2021. «Είναι μεγάλη χαρά να μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στην Τουρκία», είπε. «Θέλουμε επίσης να κάνουμε έρευνες στην Τουρκία. Συζητήσαμε με την Tubitak, ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με ορισμένους καθηγητές σε πανεπιστήμια. Θέλουμε να ανοίξουμε ένα παράρτημα της εταιρείας BioNTech στην Τουρκία», συνέχισε, προσθέτοντας ότι το καλοκαίρι του 2021 ελπίζει να ξεκινήσει κλινικές έρευνες για τον καρκίνο στη χώρα αυτή.

Η Τουρκία έχει επίσης συμφωνήσει να αγοράσει 50 εκατομμύρια δόσεις του κινεζικού εμβολίου CoronaVac της εταιρείας Sinovac και η πρώτη αποστολή, 3 εκατομμυρίων δόσεων, αναμένεται να παραδοθεί την Δευτέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ