ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Το Πεκίνο «κατεβάζει ρολά» λόγω 13 κρουσμάτων σε διάστημα 13 ημερών

Κορωνοϊός: Το Πεκίνο «κατεβάζει ρολά» λόγω 13 κρουσμάτων σε διάστημα 13 ημερών
AP Photo/Ng Han Guan

Νέους αυστηρότερους περιορισμούς υιοθετεί το Πεκίνο καθώς εντείνεται η ανησυχία ότι τα μαζικά ταξίδια λόγω γιορτών στην Κίνα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην πρωτεύουσα, δεδομένου ότι καταγράφονται νέες τοπικές μολύνσεις για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

Συγκεκριμένα όλες οι συνοικίες του Πεκίνου καλούνται να κηρύξουν κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», σφραγίζοντας κατοικίες και χωριά όπου εντοπίζονται λοιμώξεις, σύμφωνα με το Reuters.

Στο νότιο τεχνολογικό κόμβο της Κίνας, στην πόλη Σεντσέν, καταγράφηκε η περίπτωση ενός ασυμπτωματικού ασθενή ο οποίος ταξίδεψε δύο φορές για επαγγελματικούς λόγους στο Πεκίνο, μέσα στον Δεκέμβριο.

Οι αρχές κάλεσαν όλες τις συνοικίες, υπηρεσίες και εταιρείες να λάβουν αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού μετά από έξι νέα κρούσματα το Σάββατο, στο Πεκίνο.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που καταγράφηκαν από τις 14 Δεκεμβρίου έως το πρωί της Κυριακής, 27 Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 13. Η κινεζική πρωτεύουσα δεν είχε νέα περιστατικά Covid-19 για 134 ημέρες.

Στη συνοικία Shunyi όπου εντοπίστηκαν όλα τα νέα κρούσματα -γνωστά με προηγούμενη συρροή- θα υποβληθούν σε τεστ και οι 800.000 κάτοικοι. Η συνοικία Chaoyang, η οποία γειτονεύει με τη Shunyi, ολοκλήρωσε τον έλεγχο 234.413 πολιτών - όλοι αρνητικοί. Όσοι δεν έχουν λάβει τα αποτελέσματα των τεστ τους δεν επιτρέπεται να βγουν έξω, σύμφωνα με τις αρχές.

Η Κίνα έχει θέσει σε μεγάλο βαθμό τον κορωνοϊό υπό έλεγχο, αλλά σποραδικά επανεμφανίζονται νέα κρούσματα, σε ένα μικρό αριθμό πόλεων. Οι αρχές σχεδιάζουν να εμβολιάσουν 50 εκατομμύρια ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου πριν από την εβδομάδα διακοπών του Σεληνιακού Νέο Έτους, στις 11 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το κρατικό μέσο ενημέρωσης Global Times.

Το Πεκίνο ζήτησε από τους δημόσιους υπαλλήλους του να παραμείνουν στην πόλη από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις διακοπές, και από τους πολίτες να αποφύγουν τα περιττά ταξίδια. Οι δημόσιοι χώροι, όπως τα θεματικά πάρκα και οι εκκλησίες, έχουν μειώσει τις ώρες λειτουργίας τους. Μερικές καθολικές εκκλησίες στο Πεκίνο, έχουν κλείσει για το κοινό και σταμάτησαν τις λειτουργίες παρουσία πιστών. Οι εμπορικές εκθέσεις έχουν απαγορευτεί για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 11η Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ