ΚΟΣΜΟΣ

Παρά τις αντιρρήσεις, ο Τραμπ υπέγραψε το νομοσχέδιο για την τόνωση της οικονομίας

Παρά τις αντιρρήσεις, ο Τραμπ υπέγραψε το νομοσχέδιο για την τόνωση της οικονομίας
AP Photo/Patrick Semansky

Πιεζόμενος ολοένα εντονότερα από μέλη του Κογκρέσου που ανήκουν τόσο στους Δημοκρατικούς όσο και στους Ρεπουμπλικάνους, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τελικά το βράδυ της Κυριακής το σχέδιο νόμου που προβλέπει δαπάνες 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηριχθεί η αμερικανική οικονομία, που δέχεται βαρύ πλήγμα από τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ο απερχόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου υπέγραψε επίσης το σχέδιο νόμου για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, που αποτρέπει την αναστολή λειτουργίας τομέων του ομοσπονδιακού κράτους, του επιλεγόμενου shutdown.

Ο Τραμπ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της Κυριακής παίζοντας γκολφ. Δεν εξήγησε γιατί άλλαξε γνώμη για το νομοσχέδιο. Λίγη ώρα προτού το υπογράψει, έκανε μια ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter υποσχόμενος «καλά νέα» σύντομα.

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε απορρίψει την περασμένη Τρίτη το βράδυ το σχέδιο νόμου που προβλέπει δαπάνες 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το νομοσχέδιο ήρθε έπειτα από μήνες αδιεξόδου, ωστόσο ο Τραμπ το απέρριψε λέγοντας πως δεν ήταν «αυτό που περίμενε», χαρακτηρίζοντας τις διατάξεις του «αληθινή ντροπή» κι απαιτώντας, μεταξύ άλλων, να αυξηθεί το ποσό των επιδοτήσεων που θα χορηγεί το δημόσιο στις οικογένειες.

«Ζητώ από το Κογκρέσο να τροποποιήσει αυτό το νομοσχέδιο και να αυξήσει το γελοία χαμηλό ποσό των 600 δολαρίων στα 2.000 δολάρια ή στα 4.000 για κάθε ζευγάρι. Ζητώ επίσης από το Κογκρέσο να διαγράψει άχρηστα και δαπανηρά στοιχεία αυτού του νομοσχεδίου», είχε πει τότε σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ