ΚΟΣΜΟΣ

Tέσσερα χρόνια φυλακή στην ερασιτέχνη δημοσιογράφο που κατέγραψε την έναρξη της πανδημίας στη Γουχάν

Tέσσερα χρόνια φυλακή στην ερασιτέχνη δημοσιογράφο που κατέγραψε την έναρξη της πανδημίας στη Γουχάν
AP Photo/Kin Cheung

Μία ανεξάρτητη δημοσιογράφος η οποία μετέδιδε πληροφορίες από τη Γουχάν κατά την έξαρση της πανδημίας καταδικάστηκε από δικαστήριο σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης

Η Τζανγκ Ζαν είχε συλληφθεί επειδή κάλυψε την επιβολή καραντίνας στην πόλη, γνωστοποίησε συνήγορός της, έναν χρόνο μετά την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού σε αυτή την κινεζική μεγαλούπολη.

Την καταδίκη της Τζανγκ, πρώην δικηγόρου, 37 ετών, επέβαλε δικαστήριο της Σαγκάης έπειτα από ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε μερικές μόλις ώρες.

Η 37χρονη, τον περασμένο Φεβρουάριο είχε ταξιδέψει την πόλη αυτή της κεντρικής Κίνας προκειμένου να μεταφέρει το κλίμα από εκεί καθώς και τις προσπάθειες των Αρχών συγκράτησης του ιού, την ώρα που αυτές άρχισαν να επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς στα κρατικά και ιδιωτικά κινεζικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το CNNi, τον Μάιο είχε εξαφανιστεί από τη Γουχάν για να αποκαλυφθεί αργότερα ότι είχε συλληφθεί από την αστυνομία στη Σαγκάη, μία πόλη περισσότερα από 640 χιλιόμετρα μακριά, με κατηγορίες «συμμετοχής σε καβγάδες και πρόκλησης ενοχλήσεων», μία συχνή αιτία σύλληψης δημοσιογράφων και ακτιβιστών στην Κίνα.

Η Τζανγκ γίνεται έτσι η πρώτη πολίτης δημοσιογράφος που γίνεται γνωστό ότι καταδικάζεται για τον ρόλο της στη μετάδοση πληροφοριών γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού.

Όχι όμως και η πρώτη δημοσιογράφος που εξαφανίζεται ή φυλακίζεται για το ρεπορτάζ της.

Στις αρχές Δεκεμβρίου το Πεκίνο είχε συλλάβει συνεργάτιδα του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, κάτι που είχε προκαλέσει την παρέμβαση ακόμη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία είχε τότε προτρέψει τις αρχές της Κίνας να αφήσουν ελεύθερους όλους τους δημοσιογράφους που έχουν συλληφθεί εξαιτίας της δουλειάς τους.

Τη Χέιζ Φαν προσήγαγαν τη Δευτέρα από το σπίτι της στο Πεκίνο αστυνομικοί με πολιτικά, ανέφερε το πρακτορείο κυρίως οικονομικών ειδήσεων, διευκρινίζοντας ότι την Πέμπτη μπόρεσε να επιβεβαιώσει πως τέθηκε υπό κράτηση «λόγω υποψιών ότι συμμετείχε σε δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια», πολύ βαριά κατηγορία, που ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή ποινής πολυετούς φυλάκισης ή ακόμη και κάθειρξης.

Η σύλληψη της κυρίας Φαν καταγράφηκε μερικούς μήνες έπειτα από αυτή μιας Aυστραλής δημοσιογράφου κινεζικής καταγωγής, της Τσενγκ Λέι, υπαλλήλου του κινεζικού τηλεοπτικού δικτύου CGTN, που απευθύνεται στο αγγλόφωνο κοινό.

Δύο ακόμη Αυστραλοί δημοσιογράφοι, που εργάζονταν σε ΜΜΕ στην Κίνα, εγκατέλειψαν τη χώρα στις αρχές του Σεπτεμβρίου, αφού ανακρίθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται σε βάρος της κυρίας Τσενγκ, η οποία φέρεται επίσης να «έθεσε σε κίνδυνο» την εθνική ασφάλεια, κατηγορία συνώνυμη με αυτή της κατασκοπείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ