ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Συνολικά 11 τα κρούσματα στην Ολλανδία, 9 στην Ισπανία

Μετάλλαξη κορωνοϊού: Συνολικά 11 τα κρούσματα στην Ολλανδία, 9 στην Ισπανία
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Manu Fernande

Οι ολλανδικές αρχές εντόπισαν 11 κρούσματα της παραλλαγής του νέου κορωνοϊού που εμφανίστηκε πρόσφατα στη Βρετανία, μαζί με το πρώτο κρούσμα που είχε επιβεβαιωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός δημόσιας υγείας της χώρας.

«Η βρετανική παραλλαγή του κορωνοϊού μέχρι τώρα έχει εντοπιστεί σε 11 πρόσωπα στην Ολλανδία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM).

Μόνο το ένα από τα πρόσωπα αυτά φαίνεται πως είχε κάποια σχέση με ταξίδια ή επαφές με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνα για την προέλευση των υπόλοιπων κρουσμάτων συνεχίζεται, πρόσθεσε το RIVM.

Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η νέα παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού SARS-CoV-2. Προς το παρόν όμως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα της ασθένειας.

Η Ολλανδία διέκοψε από τις 20 Δεκεμβρίου την αεροπορική σύνδεσή της με τη Βρετανία. Οι αρχές απαιτούν πλέον από όλους τους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα να έχουν στην κατοχή τους αρνητικό μοριακό τεστ για τον νέο κορωνοϊό. Μέχρι σήμερα στην Ολλανδία έχουν καταγραφεί περισσότερα από 710.600 κρούσματα.

Πέντε κρούσματα της νέας αυτής παραλλαγής του κορωνοϊού, εντοπίστηκαν στη νότια Ισπανία, σύμφωνα με το CNNi. Πρόκειται για ταξιδιώτες που επέστρεψαν στην Ανδαλουσία από το Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις αρχές.

Όπως ανέφεραν οι αρχές αυτές είναι τα πρώτα περιστατικά που εντοπίζονται στην περιοχή. Το Σάββατο, ο σύμβουλος υγείας της Μαδρίτης Αντόνιο Ζαπατέρο, ανακοίνωσε τέσσερις νέες μολύνσεις περιπτώσεις της παραλλαγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ