ΚΟΣΜΟΣ

Φρανκφούρτη: Ο μικρός Αϊλάν γίνεται γκράφιτι για να θυμούνται όλοι οι Γερμανοί

Φρανκφούρτη: Ο μικρός Αϊλάν γίνεται γκράφιτι για να θυμούνται όλοι οι Γερμανοί
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Ένα τεράστιο γκράφιτι με την εικόνα του μικρού Aylan Kurdi, η φωτογραφία του οποίου ξεσήκωσε παγκόσμια συμπάθεια για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια, είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που βλέπει κάποιος που μετακινείται στην Φρανκφούρτη.

Χιλιάδες άνθρωποι που μετακινούνται χρησιμοποιώντας το ποτάμι αλλά και τη γέφυρα Main, βλέπουν το γράφιτι των 120 τετραγωνικών μέτρων που απεικονίζει νεκρό το τρίχρονο αγόρι από την Συρία που πνίγηκε το Σεπτέμβριο, μαζί με τη μητέρα και τον αδελφό του, καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Το έργο τέχνης που βρίσκεται σε μια μικρή χερσόνησο σε απόσταση περίπου 15 λεπτών με τα πόδια από το κέντρο της πόλης θα παραμείνει εκεί μέχρι το φθινόπωρο.

«Είμαστε πολύ λυπημένοι για τα παιδιά που πεθαίνουν και είμαστε θυμωμένοι», λέει ο καλλιτέχνης του γκράφιτι Justus Becker γνωστότερος ως COR που συνεργάστηκε για αυτό το έργο με τον Bobby Borderline. «Θέλουμε να αγγίζουμε θέματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.»

Το έργο των καλλιτεχνών είναι ορατό ακόμη και στο προσωπικό που εργάζεται στον πύργο που στεγάζει τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στα προηγούμενα έργα των καλλιτεχνών περιλαμβάνεται κι ένα γκράφιτι στην περίφραξη γύρω από το νέο κτίριο της ΕΚΤ, που δείχνει μια γυναικεία φιγούρα που αναπαριστά την Δικαιοσύνη να κρατά μια ζυγαριά όπου στην μια πλευρά υπάρχει το σύμβολο του ευρώ και πρόσφυγες στην άλλη.

«Το έργο με τον Aylan, έχει στόχο να προκαλέσει φέρνοντας το θέμα των προσφύγων ενώπιον των Γερμανών», εξηγεί ο Becker.

«Ελπίζουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να αναθεωρήσουν τον εγωιστικό φόβο τους απέναντι στους πρόσφυγες που έρχονται στην Γερμανία,» ενώ προσθέτει, «πρόκειται για ένα μνημείο για όλα τα παιδιά που πέθαναν προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ