ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Λαβρόφ – Τσαβούσολγου στο Σότσι: Τι συζήτησαν

Συνάντηση Λαβρόφ – Τσαβούσολγου στο Σότσι: Τι συζήτησαν
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Pavel Golovkin, Pool

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Σότσι η συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας προκειμένου να συζητήσουν διεθνή ζητήματα αλλά και να προετοιμάσουν το έδαφος για την επικείμενη συνάντηση ΠούτινΕρντογάν.

 

Η Μόσχα και η Άγκυρα θα συνεχίσουν τη στρατιωτική συνεργασία τους, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις με στόχο την Τουρκία, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που αγόρασε ένα ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμηυνας, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Επιβεβαιώσαμε με την Τουρκία τον αμοιβαίο στόχο μας να αναπτύξουμε την τεχνική στρατιωτική συνεργασία μας», δήλωσε ο Λαβρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο ρωσικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτιμά την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να «συνεχίσει τη συνεργασία σ' αυτόν τον τομέα, παρά την αθέμιτη πίεση της Ουάσινγκτον».

Ο Λαβρόφ επέμεινε ότι «οι δυτικές κυρώσεις» δεν θα επηρεάσουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, «οι οποίες καθοδηγούνται από τα εθνικά τους συμφέροντα».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε από την πλευρά του πως οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν αποτελούν εναλλακτική επιλογή στις σχέσεις της χώρας του με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Λαβρόφ τόνισε επίσης ότι παρά την πανδημία του κορωνοϊού, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Πούτιν παραμένουν σε στενή επαφή: όπως σημειώνεται, μέσα σε ένα χρόνο συναντήθηκαν τρεις φορές κατ ιδίαν, πήραν μέρος σε μια βιντεοδιάσκεψη και είχαν πάνω από 10 τηλεφωνικές επικοινωνίες.

«Από μόνη της αυτή η στατιστική δείχνει την πλούσια ατζέντα που διέπει τις σχέσεις μας», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ακόμη ότι εκτός από την προετοιμασία της συνάντησης των δύο προέδρων, οι συζητήσεις με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου περιλαμβάνουν τα ζητήματα της Μαύρης Θάλασσας, της Μέσης Ανατολής και των περιοχών του Καυκάσου. «Έχουμε μια πλούσια διεθνή ατζέντα, τη συμφωνία στη Συρία, τη Λιβύη, άλλα τμήματα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και το θέμα στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, που προέκυψε πρόσφατα.

Εξάλλου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τούρκος ομόλογος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προτίθενται να επιβεβαιώσουν το αμοιβαίο τους ενδιαφέρον για την διεύρυνση της συνεργασίας τους στον τομέα του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά την αυριανή τους συνάντηση στο Σότσι, ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ