ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Δημόσια συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Ιταλία: Δημόσια συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς
AP Photo

Δημόσια συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει στις βόρειες περιφέρειες της Ιταλίας σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊου, καθώς πολλοί εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Εκπρόσωποι του ιταλικού υπουργείου υγείας αναμένεται να συναντηθούν μαζί τους και να συζητήσουν επί του θέματος προκειμένου να τους ενημερώσουν για το εμβόλιο και να αναζητήσουν λύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ιταλίας το ποσοστό άρνησης στον εμβολιασμό αγγίζει μέχρι και το 50%, όπως στη Λομβαρδία.

Ο ιταλικός Τύπος επιβεβαίωσε σήμερα ότι η μεγαλύτερη άρνηση έρχεται από το διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό οίκων ευγηρίας.

Ο προβληματισμός είναι τεράστιος, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι η αρνητική αυτή στάση μπορεί να επηρεάσει σαν ντόμινο και ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων. Οι συγγενείς των ηλικιωμένων που βρίσκονται στους οίκους ευγηρίας είναι οργισμένοι, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης. Συχνά δεν μπορούν να επισκεφθούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, καθώς το ποσοστό θνησιμότητας μέσα στις δομές αυτές ήταν τεράστιο, ενώ τώρα που βρέθηκε το εμβόλιο, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί μια πολύτιμη ασπίδα προστασίας.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές όμως, όποιος τάσσεται κατά του εμβολίου και εργάζεται σε νοσοκομεία, γηροκομεία ή ιδιωτικές κλινικές, θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Μπορεί να υπάρξει δηλαδή, πιθανότητα απόλυσης και ποινικής δίωξης. Αύριο τα συνδικάτα των εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας αναμένεται να συναντηθούν με εκπροσώπους του υπουργείου υγείας σε αναζήτηση πιθανών λύσεων. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης Κόντε δε, ορισμένα στελέχη της άρχισαν να διαφοροποιούνται και να αμφισβητούν την επιλογή του πρωθυπουργού, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του εθελοντικού εμβολιασμού.

Η κεντροαριστερή υφυπουργός υγείας Σάντρα Τζάμπα δήλωσε ανοικτά ότι, δεδομένης της κατάστασης, ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός, ξεκινώντας από όσους εργάζονται στο δημόσιο. Και ο έτερος υφυπουργός υγείας, Πάολο Σιλέρι, από τα Πέντε Αστέρια, προσθέτει: «Αν δεν εμβολιαστούν τουλάχιστον τα δυο τρίτα του πληθυσμού, θα χρειαστεί να λάβουμε μέτρα, αποφασίζοντας την υποχρεωτική χορήγηση του εμβολίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ