ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Και στις ΗΠΑ το μεταλλαγμένο στέλεχος - Ανησυχία Μπάιντεν για τους εμβολιασμούς

Κορωνοϊός: Και στις ΗΠΑ το μεταλλαγμένο στέλεχος - Ανησυχία Μπάιντεν για τους εμβολιασμούς
AP Photo/Matt Slocum

Ένα κρούσμα μεταλλαγμένης ποικιλίας του νέου κορωνοϊού, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, διαγνώστηκε στην πολιτεία Κολοράντο, την ώρα που ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικρίνει καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ

Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται στις ΗΠΑ μόλυνση από αυτό το στέλεχος, που θεωρείται ακόμη πιο μολυσματικό, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Εργαστήριο της πολιτείας Κολοράντο έγινε το πρώτο στη χώρα» που εντόπισε την «παραλλαγή B.1.1.7», η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ο κυβερνήτης της πολιτείας, ο Τζάρεντ Πόλις.

Ο φορέας είναι ένας νεαρός περίπου είκοσι ετών, «ο οποίος έχει τεθεί επί του παρόντος σε απομόνωση στην κομητεία Έλμπερτ» και ο οποίος «δεν είχε ταξιδέψει», διευκρίνισαν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες του κυβερνήτη.

Οι υγειονομικές αρχές διενεργούν έρευνα, πάντως δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα μεταξύ των επαφών του νεαρού μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τις πρώτες επιστημονικές μελέτες, η μετάλλαξη αυτή είναι εξαιρετικά μολυσματική, πράγμα που οδήγησε τις βρετανικές αρχές να σημάνουν συναγερμό την περασμένη εβδομάδα, όμως τίποτε δεν δείχνει ως αυτό το στάδιο τουλάχιστον πως προκαλεί πιο βαριά μορφή της COVID-19.

Έχει ήδη εντοπιστεί σε αρκετές άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιορδανία, η Νότια Κορέα, η Χιλή.

Στον Καναδά, εντοπίστηκε το Σαββατοκύριακο.

Οι ΗΠΑ, η χώρα όπου έχει καταγραφεί μακράν ο βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη, βιώνουν το τρέχον διάστημα τρομακτική έξαρση της, καθώς συχνά καταγράφονται πάνω από 200.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 και πάνω από 3.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε ημερήσια βάση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Πάνω από δύο εκατομμύρια παιδιά - φορείς

Πάνω από δύο εκατομμύρια παιδιά έχει διαγνωστεί ότι προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics, AAP) και της Ένωσης Παιδιατρικών Νοσοκομείων της χώρας.

Σχεδόν 179.000 νέα κρούσματα διαγνώστηκαν μεταξύ παιδιών την εβδομάδα ως την 24η Δεκεμβρίου, διευκρίνισε η AAP.

Από τη 12η Νοεμβρίου, η αύξηση των μολύνσεων στις τάξεις των παιδιών έφθασε το ένα εκατομμύριο περιπτώσεις. Μέσα σε δύο εβδομάδες, από τη 10η ως την 24η Δεκεμβρίου, η αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των παιδιών στις ΗΠΑ ανήλθε στο 22%, κατά τους υπολογισμούς της AAP.

Παιδιά είναι το 12,4% του συνόλου των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ. Ο δείκτης μολύνσεων έχει φθάσει τα 2.658 κρούσματα ανά 100.000 παιδιά, κατά τους δύο οργανισμούς.

«Επί του παρόντος, φαίνεται πως είναι σπάνια η εκδήλωση σοβαρής μορφής της νόσου μεταξύ των παιδιών. Ωστόσο, είναι επείγουσα ανάγκη να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων που ο ιός μπορεί να βλάψει την υγεία όσων έχουν μολυνθεί μακροπρόθεσμα, καθώς και των συνεπειών για την ψυχική τους υγεία», επαναλαμβάνουν σε ανακοίνωσή τους οι δύο θεσμοί, που είχαν ήδη διατυπώσει αυτή την εκτίμηση νωρίτερα τον Δεκέμβριο.

Ανησυχία Μπάιντεν για τους εμβολιασμούς

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέκρινε σήμερα καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι «πολύ δύσκολες» από υγειονομικής πλευράς.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για χορηγήσεις εμβολίων έχει καθυστερήσει σημαντικά», δήλωσε ο Μπάιντεν, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του από την πόλη του Γουίλμιγκτον, στο Ντέλαγουερ.

Περίπου 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση ενός από τα δύο αδειοδοτημένα εμβόλια (των Pfizer / BioNTech και της Moderna), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Αυτός ο αριθμός απέχει πολύ από τον δηλωμένο στόχο της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία είχε υποσχεθεί πως 20 εκατομμύρια άτομα θα εμβολιάζονταν έως το τέλος του έτους.

«Είμαστε κάτω από το επίπεδο στο οποίο θα θέλαμε να είμαστε», αναγνώρισε ο επιφανής ανοσολόγος δρ. Άντονι Φάουτσι, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την υγειονομική κρίση. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι καθυστερήσεις θα καλυφθούν τον Ιανουάριο.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινής: οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι πολύ δύσκολες για τη χώρα μας», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν. «Ίσως οι πιο δύσκολες ολόκληρης της πανδημίας».

Λίγες ώρες νωρίτερα, η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, έλαβε την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna για την Covid-19, προτρέποντας με την ευκαιρία αυτή όλους τους Αμερικανούς πολίτες να εμβολιαστούν.

H εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις λαμβάνει την πρώτη δόση.AP Photo/Jacquelyn Martin

«Θέλω να ενθαρρύνω όλον τον κόσμο να εμβολιαστεί. Είναι σχετικά ανώδυνο. Γίνεται πολύ γρήγορα. Είναι ασφαλές», δήλωσε στις κάμερες, αφού έκανε την ένεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ