ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Έγκριση για το εμβόλιο της AstraZeneca στη Βρετανία

Κορωνοϊός: Έγκριση για το εμβόλιο της AstraZeneca στη Βρετανία
AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File

Το δεύτερο εμβόλιό της στη μάχη κατά του κορωνοϊού ρίχνει η Μεγάλη Βρετανία μετά την έγκριση από την ρυθμιστική αρχή της χώρας του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Πρόκειται για μία έγκριση - ορόσημο για τη χώρα καθώς η μαζική παραγωγή του βρετανικού εμβολίου θα εκτοξεύσει την ταχύτητα της εκστρατείας ανοσοποίησης του πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca.

«Η κυβέρνηση δέχθηκε σήμερα τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να δώσει άδεια χρήσης στο εμβόλιο κατά της covid-19 του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας νωρίς σήμερα το πρωί.

Η έγκριση δόθηκε έπειτα από τη διεξαγωγή «εντατικών κλινικών δοκιμών και μιας σε βάθος ανάλυσης των δεδομένων από τους ειδικούς της MHRA, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο τηρεί τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ τόνισε ότι η έγκριση του εμβολίου αυτού προσφέρει έναν δρόμο εξόδου από την πανδημία ως την άνοιξη, όταν θα έχουν ήδη εμβολιαστεί εκατομμύρια ευάλωτοι πολίτες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το συνιστώμενο διάστημα των 12 εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca είναι «πολύ βοηθητικό», καθώς με αυτό τον τρόπο περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να λάβουν την πρώτη δόση, η οποία από μόνη της προσφέρει μεγάλο ποσοστό προστασίας.

Το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης αναμένεται με αγωνία για πρακτικούς λόγους: είναι πιο φθηνό και διατηρείται σε απλά ψυγεία, την ώρα που αυτό των Pfizer/BioNTech πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.

Η Βρετανία έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις, που είναι αρκετές για να εμβολιαστούν 50 εκατομμύρια πολίτες, από την AstraZeneca.

Η έγκριση αυτή τώρα σημαίνει πως το εμβόλιο είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό.

Το εν λόγω εμβόλιο δημιουργήθηκε τους πρώτους μήνες του 2020 και το έλαβε πρώτος ένας εθελοντής τον Απρίλιο. Έκτοτε, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές κλινικές δοκιμές που συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι.

Πριν λίγες ημέρες η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία είχε δηλώσει ότι το εμβόλιό της για την Covid-19 είναι πιθανότατα αποτελεσματικό απέναντι στη μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι σε εξέλιξη μελέτες για να διερευνηθούν πλήρως οι επιπτώσεις της μετάλλαξης.

«Το AZD1222 (το εμβόλιο της AstraZeneca) περιέχει το γενετικό υλικό της πρωτεΐνης-ακίδας (S-protein) του SARS-CoV-2 και οι αλλαγές στον γενετικό κώδικα που βλέπουμε σε αυτό το νέο στέλεχος του ιού δεν φαίνεται να αλλάζουν τη δομή της πρωτεΐνης-ακίδας», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

H Βρετανία έχει ήδη ξεκινήσει την εκστρατεία εμβολιασμού των πολιτών της με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech το οποίο η χώρα ενέκρινε στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ήδη, περίπου 600.000 κάτοικοι Βρετανίας έχουν λάβει την πρώτη δόση, με την 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν, την πρώτη Βρετανή που έλαβε το εμβόλιο να κάνει χθες Τρίτη, την δεύτερη δόση.

Στρατηγική μίας δόσης

Η εκστρατεία ανοσοποίησης στη Βρετανία θα στραφεί τώρα στο να χορηγηθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους η πρώτη δόση του εμβολίου, με στόχο οι ευάλωτες ομάδες να προστατευτούν από τον ιό

Η απόφαση βασίζεται σε συμβουλές της μεικτής επιτροπής εμβολιασμού και ανοσοποίησης.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας είπε στο BBC: «Η προτεραιότητα πρέπει να είναι να δοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες η πρώτη δόση, αντί να παρέχονται οι απαιτούμενες δύο δόσεις το συντομότερο δυνατό.

«Όλοι θα λάβουν τη δεύτερη δόση τους και αυτό θα γίνεται εντός 12 εβδομάδων από την πρώτη. Η δεύτερη δόση ολοκληρώνει την πορεία και είναι σημαντική για μακροπρόθεσμη προστασία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ