Άλλαξε τη ζωή της η τεχνολογία
Η Mia Gonzalez πέρασε τα πρώτα τρεισήμιση χρόνια της ζωής της λείποντας από σημαντικές στιγμές για εκείνη. Δεν πήγαινε στα μαθήματα χορού ή στην ημερήσια φροντίδα γιατί συνεχώς υπέφερε από πνευμονία και κρυολογήματα. Όταν πήγαινε έξω να παίξει την "έπιανε" το κρύο και ακολούθησε πολλαπλές θεραπείες για το άσθμα.
Μετά από 10 επισκέψεις και αντίστοιχη διαμονή στο νοσοκομείο, οι γιατροί συνειδητοποίησαν πως το κοριτσάκι είχε δυσπλασία στην αορτή, την κεντρική αρτηρία που στέλνει το αίμα από την καρδιά.
Η τετράχρονη χρειάζονταν να εγχειρισθεί και να κλείσει μέρος της αορτής, το οποίο ασκούσε πίεση και τη δυσκόλευε στην αναπνοή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταπιεί και να ξεφορτωθεί τα φλέματά της, όταν ήταν κρυωμένη.
"Πραγματικά τρομοκρατηθήκαμε όταν μας είπαμν ότι έπρεπε να υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς", είπε η Katherine Gonzalez, η μητέρα της Mia.
Σαν να μην έφτανε αυτό, η δυσπλασία του μικρού παιδιού ήταν εξαιρετικά περίπλοκη. Οι χειρουργοί στο νοσοκομείο παίδων Nicklaus στο Μαϊάμι θα έρχονταν σε δύσκολη θέση με την όλη διαδικασία εάν δεν υπήρχε η τεχνολογία και δη ο τρισδιάστατος εκτυπωτής.
Νωρίτερα μέσα στο έτος το νοσκομείο απέκτησε τον συγκεκριμένο εκτυπωτή που μπορεί και φτιάχνει ακριβή αντίγραφα των οργάνων. Οι γιατροί τα χρησιμοποιούν ακόμα και για να κάνουν επεμβάσεις, ως πρακτική.
Ο εκτυπωτής χρησιμοποιεί εικόνες του ασθενούς, σκανάρει και δημιουργεί στρώματα από λάστιχο ή πλαστικό.
Ο δρ. Redmond Burke, διευθυντής της παιδιατρικής καρδιοχειρουργικής μονάδας του νοσοκομείου δούλεψε πάνω στο μοντέλο της καρδιάς της Mia για εβδομάδες. Το έδειξε στους συναδέλφους του το είχε μαζί του ακόμα και στο γυμναστήριο. Και βρήκε αυτό που ήθελε. Αντί να κάνει τομή στην αριστερή πλευρά αυτού του τύπου καρδιάς,προχώρησε σε τομή στην αορτή από τα δεξιά.
"Χωρίς το μοντέλο θα ήμουν λιγότερο σίγουρος για την εγχείρηση και αυτό θα με οδηγούσε στο να κάνω μεγαλύτερη τομή. Θα έπαιρνε περισσότερο χρόνο αποθεραπείας", είπε ο Burke. Με τη χρησιμοποίηση του μοντέλου "δεν υπήρχε αμφιβολία και οι χειρουργοί μισούν την αμφιβολία".
Ο Burke και οι συνεργάτες του έχουν φτιάξει μοντέλα για περίπου 25 νεαρούς ασθενείς με προβλήματα στην καρδιά. Στο παρελθόν δεν θα είχαν καν εγχειρήσει κάποιους από τους ασθενείς γιατί οι επεμβάσεις ήταν πολύ περίπλοκες, αλλά "είναι πολύ δύσκολο να κάνω κάτι τέτοιο τώρα, κρατώντας στα χέρια μου το μοντέλο".
Περίπου 75 νοσοκομεία στις ΗΠΑ και 200 στον κόσμο έχουν τρισδιάστατο εκτυπωτή, είπε ο said Scott Rader, γενικός διευθυντής της Stratasys, που πουλάει τους εκτυπωτές.
Αν και οι συγκεκριμένοι χρησιμοποιούνται τα τελευταία περίπου 25 χρόνια για πρωτότυπα για ιατρικά εργαλεία και άλλες χρήσεις, εντούτοις μόλις τα τελευταία χρόνια ξεκίνησαν να δημιουργούν αντίγραφα ανθρώπινων οργάνων.
Σύμφωνα με τον Rader οι γιατροί έχουν συνηθίσει να εξομοιώνουν ανθρώπινα όργανα για όλες τις δύσκολες επεμβάσεις, όπως η αφαίρεση όγκου από τον εγκέφαλο.
Το μεγαλύτερο μυστικό που δεν γνωρίζουμε
Μελλοντικά οι εκτυπωτές θα μπορούσαν κάποια στιγμή να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν πραγματικά όργανα που θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν σε ασθενείς. Απλώς θα αντικατασταθούν το λάστιχο και το πλαστικό από ανθρώπινα κύταρα.
"Θα δούμε τεράστια πλεονεκτήματα στα επόμενα 5 με 10 χρόνια", είπε ο Rader.
Οι εξομοιωτές οργάνων είναι "μία τεχνολογία που μπορεί να αλλάξει ριζικά το πως μιλάμε στους ασθενείς, πως τους προετοιμάζουμε για την επέμβαση, πως κάνουμε την εγχείρηση και πως διδάσκουμε", είπε ο δρ Daniel B. Jones, καθηγητής χειρουργικής στην ιατρική σχολή του Χάρβαρντ και διευθυντής του κέντρου εξομοίωσης στη Βοστόνη, στο ισραηλινό διακονικό ιατρικό κέντρο.
Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν είναι ευρύτερα διαδεδομένη σε νοσοκομεία και ιατρικές σχολές.
"Είναι σαν ένα μεγάλο μυστικό που ουδείς το γνωρίζει", είπε ο Jones. Ακόμα και αυτοί που γνωρίζουν την τεχνολογία μπορεί να μην νιώθουν άνετα δείχνοντας στους ασθενείς ένα μοντέλο του όγκου τους.
Όμως, τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να επενδύουν σε αυτή την τεχνολογία που είναι πιο ρεαλιστική, ειδικά τώρα που οι τιμές έχουν πέσει.
Ο εκτυπωτής και το λογισμικό του αγγίζουν τα 100.000 δολάρια, δηλαδή λιγότερα από ένα CT σκάνερ λέει ο Rader.