ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Επανέρχεται στις δηλώσεις της για ανεξαρτησία της Σκωτίας η Στέρτζον

Brexit: Επανέρχεται στις δηλώσεις της για ανεξαρτησία της Σκωτίας η Στέρτζον
(Russell Cheyne/PA via AP)

Την ώρα που η Μεγάλη Βρετανία αποχαιρέτισε και επίσημα σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον επανήλθε στις δηλώσεις της περί ανεξαρτησίας.

Με μια ανάρτηση στο twitter, η Στέρτζον κάνει αναφορά στην Ιρλανδία, η οποία από σήμερα, επίσης, καταλαμβάνει την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Καθώς η ανεξάρτητη Ιρλανδία καταλαμβάνει την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σήμερα, η όχι ακόμη ανεξάρτητη Σκωτία τίθεται εκτός ΕΕ ενάντια στη θέλησή μας. Ώρα να μπούμε στη θέση του οδηγού για να οδηγήσουμε το δικό μας μέλλον, Σκωτία», έγραψε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, σε σημερινό άρθρο της στο Politico, η Στέρτζον είπε ότι έχει δεσμευτεί σε μια νομική, συνταγματική πορεία για να γίνει η Σκωτία ανεξάρτητο κράτος.

«Ως ανεξάρτητο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Σκωτία θα ήταν εταίρος και θα έχτιζε γέφυρες - όχι μόνο μια γέφυρα για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης οικονομίας και μιας δικαιότερης κοινωνίας, αλλά μια γέφυρα για την ενίσχυση της κατανόησης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου», συνεχίζει.

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στη Σκωτία πιστεύουν ότι οι φιλοδοξίες μας μπορούν να ικανοποιηθούν καλύτερα συνεχίζοντας να συμβάλλουμε στην κοινή προσπάθεια και αλληλεγγύη που εκπροσωπεί η ΕΕ», προσθέτει.

«Λόγω του Brexit, μπορούμε τώρα να το κάνουμε μόνο ως ανεξάρτητο κράτος μέλος από μόνοι μας. Βρισκόμαστε μέσα στην οικογένεια των εθνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σχεδόν 50 χρόνια. Δεν θέλαμε να φύγουμε και ελπίζουμε να ενωθούμε ξανά μαζί σας σύντομα ως ισότιμος συνεργάτης και να αντιμετωπίζουμε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις του μέλλοντος μαζί».

Η Στέρτζον έχει προαναγγήλει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ