ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Γερουσία ανέτρεψε το βέτο του Τραμπ για τον αμυντικό προϋπολογισμό

ΗΠΑ: Η Γερουσία ανέτρεψε το βέτο του Τραμπ για τον αμυντικό προϋπολογισμό
(AP Photo/J. Scott Applewhite)

Η Γερουσία των ΗΠΑ ανέτρεψε το βέτο του Ντόναλντ Τραμπ για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2021, που -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εντός 30 ημερών για την προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Η Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους συνεδρίασε εκτάκτως την Πρωτοχρονιά και ενέκρινε με 81 ψήφους υπέρ έναντι 13 κατά τον αμυντικό προϋπολογισμό των 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρακάμπτοντας το βέτο που άσκησε ο Τραμπ.

Καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων έκανε το ίδιο τη Δευτέρα, το κείμενο υιοθετείται οριστικά.

Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών ένωσε τη φωνή της με εκείνη των Δημοκρατικών, αψηφώντας τον Ρεπουμπλικανό ηγέτη λίγο πριν το τέλος της θητείας του κι ενώ εκείνος δήλωνε πάντα υπερήφανος για τη στήριξή τους.

Ωστόσο, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών Μιτς Μακόνελ δεν υποχώρησε, καλώντας τους γερουσιαστές να ψηφίσουν υπέρ του προϋπολογισμού του 2021 για την Άμυνα.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε στον αγώνα μπροστά από τους ανταγωνιστές μας όπως η Ρωσία και η Κίνα», δήλωσε σήμερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

«Είναι επίσης μια ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στους στρατιώτες μας και τις οικογένειές τους ότι έχουν τη στήριξή μας», συμπλήρωσε.

Τι αναφέρει το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Το νομοσχέδιο, ωστόσο, περιλαμβάνει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εντός 30 ημερών για την προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η απόκτηση των S-400 συνιστά μια «σημαντική συναλλαγή» (λεκτικό του νόμου CAATSA) και γι' αυτό ζητά να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) και να επιβληθούν τουλάχιστον πέντε κυρώσεις μέσα σε 30 μέρες από την υπογραφή του.

«Η απόκτηση από την κυβέρνηση της Τουρκίας του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία που ξεκινά στις 12 Ιουλίου 2019, αποτελεί ‘σημαντική συναλλαγή’ όπως περιγράφεται στην ενότητα 231 του νόμου CAATSΑ…Το αργότερο εντός 30 ημερών μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου (αμυντικός προϋπολογισμός για το 2021), ο πρόεδρος πρέπει να επιβάλλει πέντε ή περισσότερες από τις κυρώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 235 του Νόμου CAATSA σε σχέση με κάθε άτομο που εν γνώσει ασχολήθηκε με την απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό είχε εγκριθεί ήδη με μεγάλη πλειοψηφία από την Γερουσία των ΗΠΑ στις 11 Δεκεμβρίου ενώ είχε προηγηθεί η έγκρισή του και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προτού ο Τραμπ ασκήσει βέτο στις 23 Δεκεμβρίου.

Ο Τραμπ είχε επικρίνει το νομοσχέδιο επειδή δεν καταργεί έναν νόμο που παρέχει στις εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης προστασία ευθύνης για περιεχόμενο τρίτων στις πλατφόρμες τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πει ότι οι κολοσσοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και η Google είναι προκατειλημμένοι εναντίον του, ενώ είχε εκφράσει την αποδοκιμασία του για τη γλώσσα του νομοσχεδίου που ζητά τη μετονομασία των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων που τιμούν διοικητές από το νόμο υπέρ της δουλείας στον αμερικανικό εμφύλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ