ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη και έμεινε τετραπληγικός

Ισραήλ: Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη και έμεινε τετραπληγικός
ΑP Photo

Ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε στον αυχένα χθες Παρασκευή από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια συγκρούσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και είναι πλέον τετραπληγικός, όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

«Ο πολίτης που τραυματίστηκε σήμερα (σ.σ. χθες Παρασκευή) από πραγματικές σφαίρες των δυνάμεων κατοχής (σ.σ. του ισραηλινού στρατού) στη Μασάφερ Γιάτα, επλήγη στον αυχένα –στα νεύρα και τη σπονδυλική στήλη-, γεγονός που τον κατέστησε τετραπληγικό», επεσήμανε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ο Χαρούν Ράσμι Αμπού Αράμ, 24 ετών, τραυματίστηκε στη διάρκεια συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό στο χωριό αλ Τουγουάνα, νότια της Χεβρόνας, είχαν ανακοινώσει νωρίτερα παλαιστινιακές πηγές.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, το οποίο επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, «στρατιώτες άνοιξαν πυρ εξ επαφής» και τραυμάτισαν τον Παλαιστίνιο την ώρα που προσπαθούσε να τους εμποδίσει «να κλέψουν την ηλεκτρική γεννήτριά του».

Σε βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται Παλαιστίνιοι να προσπαθούν να πάρουν από τα χέρια Ισραηλινών στρατιωτών τη γεννήτρια σπρώχνοντας και κλωτσώντας τους υπό τους ήχους κραυγών. Στη συνέχεια ακούγεται ένας πυροβολισμός και ένας άνδρας βρίσκεται στο έδαφος.

«Τη στιγμή του πυροβολισμού ο Αμπού Αράμ βοηθούσε στην κατασκευή του σπιτιού γειτόνων του», επεσήμανε η ισραηλινή οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem. «Οι στρατιώτες έφτασαν στο σημείο με σκοπό να κατάσχουν τον εξοπλισμό που η οικογένεια χρησιμοποιούσε για την κατασκευή, ανάμεσά του και μία γεννήτρια».

«Ο Αμπού Αράμ έγινε στόχος ενός πυροβολισμού στον αυχένα εξ επαφής την ώρα που ο ίδιος και άλλοι Παλαιστίνιοι προσπαθούσαν να αποσπάσουν τη γεννήτρια από τους στρατιώτες», είχε διευκρινίσει η B’Tselem σε ανακοίνωσή της προτού γίνει γνωστό ότι ο νεαρός έμεινε τετραπληγικός.

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι «έχουμε ενημερωθεί για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από πραγματική σφαίρα» και πρόσθεσε ότι ερευνά «το περιστατικό».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μια επιχείρηση «ρουτίνας» για «την κατάσχεση και την εκκένωση ενός παράνομου κτιρίου» μετατράπηκε σε «ταραχές στη διάρκεια των οποίων «ορισμένος αριθμός Παλαιστινίων επιτέθηκε στα ισραηλινά στρατεύματα».

«Οι στρατιώτες έκαναν χρήση διάφορων μέσων καταστολής των ταραχών και πυροβόλησαν στον αέρα», τόνισε ο ισραηλινός στρατός.

Η Δυτική Όχθη είναι μια παλαιστινιακή περιοχή την οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967. Περίπου 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στη Δυτική Όχθη, μαζί με 450.000 Ισραηλινούς εποίκους σε παράνομους, βάσει του διεθνούς δικαίου, οικισμούς.

Ένας άλλος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε επίσης χθες Παρασκευή από πλαστική σφαίρα την οποία έριξε ο ισραηλινός στρατός στη διάρκεια άλλης διαδήλωσης κατά των εβραϊκών οικισμών στην Ντέιρ Τζάριρ, κοντά στη Ραμάλα, σύμφωνα με το Wafa.

Στη διάρκεια άλλης συγκέντρωσης στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, στην Κφαρ Κάντουμ, 18 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τα πυρά του ισραηλινού στρατού, μετέδωσε το πρακτορείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ