ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Συνελήφθη ένας από τους εγκεφάλους των επιθέσεων του 2008 στη Βομβάη

Πακιστάν: Συνελήφθη ένας από τους εγκεφάλους των επιθέσεων του 2008 στη Βομβάη
ΑP Photo

Οι πακιστανικές αρχές συνέλαβαν χθες Σάββατο έναν άνδρα που φέρεται να είναι ο ηγέτης ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης και κατηγορείται από τις ΗΠΑ και την Ινδία για τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Βομβάη το 2008, δήλωσε ένας αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Η σύλληψη σχετίζεται με κατηγορίες για χρηματοδότηση τρομοκρατίας, ανέφερε ο αξιωματούχος, και όχι για μια συγκεκριμένη επίθεση.

«Ο αρχηγός της εκτός νόμου οργάνωσης LeT (Λασκάρ-ε-Τάιμπα), Ζάκι-ουρ Ρεχμάν Λάχβι συνελήφθη με την κατηγορία χρηματοδότησης τρομοκρατίας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας (CTD) της επαρχίας Πουντζάμπ.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, ο ύποπτος διαχειριζόταν ένα ιατρικό κέντρο με σκοπό να συλλέγει και να εκταμιεύσει χρήματα για τρομοκρατικές δραστηριότητες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η επιτροπή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφέρει ότι ο Λάχβι είναι επικεφαλής επιχειρήσεων της LeT και κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε μαχητικές δραστηριότητες σε πολλές άλλες περιοχές και χώρες, όπως η Τσετσενία, η Βοσνία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Οι ινδικές αρχές αναφέρουν ότι ο μόνος επιζών ένοπλος των επιθέσεων της Βομβάης το 2008, στις οποίες σκοτώθηκαν 166 άνθρωποι, είχε πει στους ανακριτές πριν από την εκτέλεση του ότι οι δράστες των επιθέσεων ήταν σε επαφή με τον Λάχβι.

Η Ινδία έχει καλέσει εδώ και πολύ καιρό το Πακιστάν να δικάσει τον Λάχβι, αλλά το Ισλαμαμπάντ τονίζει ότι το Νέο Δελχί δεν έχει προσκομίσει συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία για να δικάσει τον αρχηγό της LeT. Συνελήφθη για πρώτη φορά το 2008 αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

Ο Ιμράν Γκιλ, δικηγόρος του Λάχβι, επιβεβαίωσε τη σύλληψη.

Ένας άλλος άντρας που η Ινδία υποστηρίζει ότι ήταν ο εγκέφαλος των επιθέσεων του 2008 στη Βομβάη, ο Χαφίζ Σαΐντ, καταδικάστηκε πέρυσι από ένα πακιστανικό δικαστήριο για δύο κατηγορίες περί χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Ο Σαΐντ αρνείται τη συμμετοχή του στις επιθέσεις της Βομβάης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ