ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Μ. Βρετανία: Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Οξφόρδης

Κορωνοϊός - Μ. Βρετανία: Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Οξφόρδης
(Gareth Fuller/Pool via AP)

Η Μεγάλη Βρετανία ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα, τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca ρίχνοντας έτσι ένα δεύτερο «όπλο» στη μάχη κατά του κορωνοϊού, ο οποίος εξαπλώνεται ραγδαία στη χώρα.

Ένας 82χρονος ασθενής, ο Μπράιαν Πίνκερ, ήταν ο πρώτος που έλαβε τη δόση του εμβολίου στο νοσοκομείο.

Ο Πίνκερ απέτισε φόρο τιμής στους επιστήμονες που ανέπτυξαν το εμβόλιο, λέγοντας ότι ανυπομονεί να γιορτάσει την επέτειο του γάμου του.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που λαμβάνω το εμβόλιο κατά της COVID 19 σήμερα και είμαι πραγματικά περήφανος που είναι αυτό που εφευρέθηκε στην Οξφόρδη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι νοσοκόμες, οι γιατροί και το προσωπικό σήμερα ήταν όλοι εξαιρετικοί και τώρα μπορώ πραγματικά να ανυπομονώ να γιορτάσω την 48η επέτειο του γάμου μου με τη σύζυγό μου Σίρλευ αργότερα φέτος», πρόσθεσε.

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την φαρμακευτική AstraZeneca. Η Βρετανία έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις, ωστόσο 530.000 δόσεις είναι διαθέσιμες προς διανομή αυτή την εβδομάδα. Αυτό θα επιτρέψει στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου να επεκτείνει το πρόγραμμα εθελοντικού μαζικού εμβολιασμού σε εκατοντάδες νέες τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Άντριου Πολαρντ, επικεφαλής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης και επικεφαλής ερευνητής στη δοκιμή του εμβολίου, έλαβε επίσης το εμβόλιο.

Όπως επεσήμανε, παρά την αισιοδοξία που προσφέρει η διάθεση του εμβολίου της Οξφόρδης, με το ρεκόρ που καταγράφεται στον αριθμό των κρουσμάτων καθημερινά στη Μεγάλη Βρετανία, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες.

«Αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Νομίζω ότι μας δίνει λίγη ελπίδα, αλλά νομίζω ότι έχουμε μερικές δύσκολες εβδομάδες μπροστά», είπε στο BBC.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη ξεκινήσει την εκστρατεία εμβολιασμών με το εμβόλιου που αναπτύχθηκε από τις Pfizer και BioNTech.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ