ΚΟΣΜΟΣ

Σφίγγει ο κλοιός των Βαλκανίων για μετανάστες και πρόσφυγες

Σφίγγει ο κλοιός των Βαλκανίων για μετανάστες και πρόσφυγες
REUTERS/Stoyan Nenov

Από σήμερα έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν περιπολίες Ιταλοί αστυνομικοί στα ελληνοαλβανικά σύνορα, η Βουλγαρία αναπτύσει στρατιωτικές δυνάμεις ενώ την ίδια ώρα έχουν κάνει την εμφάνισή τους «κυνηγοί κεφαλών» στα σύνορα της Βουλγαρίας που επιδίδονται σε καταδιώξεις μεταναστών. Στην Ειδομένη, η ΠΓΔΜ εφαρμόζει την πολιτική των κλειστών συνόρων και σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης πάνω από 14.000 πρόσφυγες και μετανάστες ευελπιστούν να περάσουν στην Ευρώπη.

Ξεκινούν από σήμερα οι κοινές περιπολίες από άνδρες της ιταλικής αστυνομίας μαζί με Αλβανούς συναδέλφους τους στην αλβανο-ελληνική μεθόριο για την αποτροπή διέλευσης προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Ελλάδα με προορισμό την Ευρώπη μέσω Αδριατικής, μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου.

Μετά από την συμφωνία των υπουργών Εσωτερικών των δυο χωρών Αντζελίνο Αλφάνο και Φαϊμίρ Ταχίρι η Ιταλία σπεύδει να προσφέρει βοήθεια στα Τίρανα καθώς ανησυχεί ότι ενδεχόμενη επιλογή της Αλβανίας ως ενδιάμεσης χώρας, από τα καραβάνια των προσφύγων, θα οδηγήσει τους πρόσφυγες, δια της Αδριατικής, στα εδάφη της.

Την ίδια ώρα, η Βουλγαρία ανέπτυξε ήδη στρατιωτικές δυνάμεις στα νότια σύνορά της. Στρατός και συνοριοφυλακή της Βουλγαρίας πραγματοποίησαν από κοινού άσκηση στον Προμαχώνα, με την επωνυμία «Σύνορα 2016» και σενάριο που βασιζόταν στην αντιμετώπιση μαζικής εισβολής προσφύγων από την Ελλάδα. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Νικολάι Νεντσέφ, αποκάλυψε πως «η Βουλγαρία ετοιμάζεται να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης», ενώ διεξάγονται ήδη πυκνές περιπολίες από αποσπάσματα του στρατού και της αστυνομίας στη μεθόριο και λαμβάνονται αυξημένα μέτρα.

Βούλγαροι κυνηγοί κεφαλών καταδιώκουν μετανάστες

Το νόμο - όπως τουλάχιστον τον ορίζει ο ίδιος - στα χέρια του έχει πάρει ένας 29χρονος Βούλγαρος, ο οποίος κάνει περιπολίες, κυνηγά και «συλλαμβάνει» παράτυπους μετανάστες στα σύνορα της πατρίδας του με την Τουρκία.

Ο Ντίνκο Βάλεφ, ηλικίας 29 ετών, ενφορούμενος από ρατσιστικά κίνητρα, πήρε το νόμο στα χέρια του επειδή κάποιοι επιχείρησαν να του κλέψουν τη μηχανή και φώναξαν «Αλλάχ». Έκτοτε κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να τους διώξει από τη Βουλγαρία έχοντας μάλιστα και αρκετούς υποστηρικτές.

bulg2

Ο Βάλεφ οργανώνει περιπολίες, στις οποίες συμμετέχουν άτομα που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις με αυτόν, ότι δηλαδή όλοι οι παράτυποι μετανάστες είναι τζιχαντιστές.

Έχει μάλιστα καταφέρει να αποκτήσει δύο τεθωρακισμένα τα οποία και χρησιμοποιούνται στις περιπολίες, μαζί με σκυλιά και άλογα!

Ο ίδιος υποστηρίζει, σύμφωνα με την ιστοσελίδα blitz.bg, ότι κάθε μετανάστης που «συλλαμβάνεται» παραδίδεται στην αστυνομία, υπάρχουν όμως φωτογραφίες που τον απεικονίζουν να έχει Σύρους να είναι ξαπλωμένοι στο έδαφος, απειλώντας τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ