ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Άνοιξαν οι κάλπες στην Τζόρτζια για τις επαναληπτικές εκλογές για τη Γερουσία

ΗΠΑ: Άνοιξαν οι κάλπες στην Τζόρτζια για τις επαναληπτικές εκλογές για τη Γερουσία
(AP Photo/Ben Gray)

Οι ψηφοφόροι στην Πολιτεία της Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τις επαναληπτικές εκλογές που θα κρίνουν ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα έχει τον έλεγχο της Γερουσίας τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα καθορίσει επίσης αν ο εκλεγμένος Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μπορεί να στηριχθεί στο Κογκρέσο για να εφαρμόσει απρόσκοπτα το πρόγραμμά του.

«Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν. Ψηφίστε!» προέτρεψε τους ψηφοφόρους ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζον Όσοφ, ο οποίος, μαζί με τον Ράφαελ Γουόρνοκ, ελπίζει ότι θα κάνει την έκπληξη σήμερα.

«Διακυβεύεται το μέλλον της χώρας μας, είναι η τελευταία γραμμή άμυνας για τον τρόπο ζωής μας», υποστήριξε από την πλευρά του, μιλώντας στο Fox News, ο Ντέιβιντ Περντιού, ο ένας από τους δύο υποψήφιους των Ρεπουμπλικάνων, μαζί με την Κέλι Λέφλερ.

Τα οριστικά αποτελέσματα ενδέχεται να μην γίνουν γνωστά προτού να περάσουν πολλές ημέρες.

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι (σε σύνολο 7), αριθμός ρεκόρ για επαναληπτικές εκλογές για δύο έδρες της Γερουσίας, έχουν ήδη ψηφίσει. Σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία δαπανήθηκαν 832 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Κέντρο Υπεύθυνης Πολιτικής, έναν ανεξάρτητο οργανισμό.

«Σταυρώνω τα δάχτυλά μου»

Στο κέντρο της Ατλάντας, πόλης που θεωρείται προπύργιο των Δημοκρατικών, οι ψηφοφόροι προσέρχονταν με το σταγονόμετρο σε μια λουθηρανική εκκλησία που έχει μετατραπεί σε εκλογικό κέντρο. «Πιστεύω ότι είναι οι σημαντικότερες εκλογές στη ζωή μου», είπε ένας 74χρονος συνταξιούχος, ο Ρόμπερτ Λόουι, ο οποίος ψήφισε τους Δημοκρατικούς. «Αν δεν κερδίσουν και οι δύο (υποψήφιοι των Δημοκρατικών) και οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν τη Γερουσία, δεν θα κινείται τίποτα. Σταυρώνω τα δάχτυλά μου», εξήγησε.

Η 69χρονη Σούζαν Σάντερς, υπεύθυνη για τη συγκέντρωση πόρων σε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο, δήλωσε «μάλλον αισιόδοξη». «Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια. Η πανδημία προκάλεσε μεγάλα προβλήματα. Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Η Αμερική δεν απευθύνεται παρά μόνο στους πλούσιους», σχολίασε.

Οι δύο Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι θεωρούνται φαβορί για την επανεκλογή τους στη Γερουσία. Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους βασίζονται στην κινητοποίηση των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων σε αυτή τη συντηρητική Πολιτεία, την οποία κέρδισε οριακά ο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ