ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γερμανία: Παράταση του lockdown μέχρι τέλη Ιανουαρίου και αυστηρότερα μέτρα

Κορωνοϊός - Γερμανία: Παράταση του lockdown μέχρι τέλη Ιανουαρίου και αυστηρότερα μέτρα
(Jens Buettner/dpa via AP)

Παράταση του lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, αλλά και αυστηρότερα μέτρα σε ορισμένα σημεία, αποφάσισαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των ομοσπονδιακών κρατιδίων κατά τη σημερινή τους τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Der Spiegel η καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων αποφάσισαν ότι σε περιοχές με συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων άνω των 200 ανά 100.000 κατοίκους η ακτίνα κίνησης πρέπει να περιορίζεται σε 15 χιλιόμετρα γύρω από τον τόπο κατοικίας.

Συμφώνησαν ακόμα ότι σε περιοχές με συχνότητα εμφάνισης άνω των 200 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός 7 ημερών, τα ομοσπονδιακά κρατίδια θα παίρνουν τοπικά μέτρα. Αυτά περιλαμβάνουν ιδίως τον περιορισμό του εύρους κίνησης στα 15 χιλιόμετρα γύρω από τον τόπο κατοικίας. Εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο εάν υπάρχει σοβαρός λόγος. Οι ημερήσιες εκδρομές δεν αποτελούν ρητά τέτοιο λόγο.

Επιπλέον, τα μέτρα που έχουν εγκριθεί από κοινού από την ομοσπονδία κατά κρατίδια θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και μετά τις 10 Ιανουαρίου έως τις 31 Ιανουαρίου 2021. Αυτό προκύπτει από σχέδιο ψηφίσματος για τη τηλεδιάσκεψης, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Der Spiegel.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Business Insider», το lockdown είναι πιθανόν να παραταθεί και μετά την 31 Ιανουαρίου, από την 1η Φεβρουαρίου.Ότι αυτό θα συμβεί θεωρείται πιθανό, αφού στο σημερινό σχέδιο ψηφίσματος, οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας και των κρατιδίων προετοιμάζουν ήδη τους Γερμανούς για περιορισμούς πέραν του Ιανουαρίου.

«Ωστόσο, οι μήνες Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος θα απαιτήσουν σημαντική υπομονή και πειθαρχία από όλους», αναφέρεται στο προσχέδιο.

Σήμερα, πάντως, αποφασίστηκε η σαφής αυστηροποίηση των κανόνων επαφής. Οι ιδιωτικές συναντήσεις θα επιτρέπονται μόνο με ένα άτομο από άλλο νοικοκυριό ή με ένα ακόμα άτομο της ίδιας οικογένειας. Τα παιδιά δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν το περιορισμό.

Επομένως, ο φημολογούμενος εδώ και εβδομάδες -και αμφιλεγόμενος- περιορισμός των συναντήσεων με ένα και μόνο άτομο, καθιερώνεται τώρα, αναφέρει το εν λόγω περιοδικό, επικαλούμενο κύκλους συμμετεχόντων στην τηλεδιάσκεψη. Μέχρι τώρα, επιτρέπονταν οι συναντήσεις έως πέντε συνολικά ατόμων με ένα άλλο νοικοκυριό, ενώ τα παιδιά κάτω των 14 ετών δεν συμπεριλαμβάνονταν.

Δραματική προειδοποίηση για έως και δέκα εκατ. κρούσματα

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερ Κοχ (RKI) Λόταρ Βίλερ προειδοποίησε σήμερα για «αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γερμανία σε έως και δέκα εκατομμύρια τον Μάιο ή τον Ιούνιο, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της επιδημίας» με δηλώσεις του στο Βερολίνο.

«Εάν δεν καταστεί δυνατόν να μειωθούν αποτελεσματικά οι επαφές, ο αριθμός των ασθενών θα φτάσει αυτόν το νούμερο εντός δύο ή τριών μηνών, κάτι το οποίο θα έχει στην περίπτωση αυτή τις ανάλογες συνέπειες στο σύστημα υγείας», όπως είπε. Η επιβεβλημένη ελαχιστοποίηση των επαφών θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των κρουσμάτων. Μην συγκεντρώνεστε, μείνετε σπίτι όποτε μπορείτε! Ο καθένας πρέπει να απέχει τουλάχιστον ενάμισι μέτρο από τους άλλους. Απαιτείται πλέον φρόνηση και αλληλεγγύη. Εάν αυτό εφαρμοστεί στη Γερμανία, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε να μειωθεί», τόνισε ο πρόεδρος του RKI, ο οποίος είπε για την εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων ότι υπάρχει «εκθετική αύξηση. «Είναι ακόμα η αρχή μιας επιδημίας που θα διαρκέσει για πολλές εβδομάδες και μήνες».

Ο Βίλερ κάλεσε τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες «να διαθέσουν προσωπικό από άλλες διοικητικές υπηρεσίες στις υγειονομικές αρχές με μη γραφειοκρατικό τρόπο. Ο πυρήνας των καθηκόντων των υπηρεσιών είναι η ιχνηλάτηση των επαφών μολυσμένων ατόμων για να σπάσουν τις αλυσίδες της μόλυνσης. Τα νοσοκομεία πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό των αναπνευστήρων τους στο μέγιστο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ