ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Δραματική η κατάσταση στην Καλιφόρνια - Μεγάλη ζήτηση για οξυγόνο

Κορωνοϊός: Δραματική η κατάσταση στην Καλιφόρνια - Μεγάλη ζήτηση για οξυγόνο
(AP Photo/Damian Dovarganes)

Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των κρουσμάτων στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία του κορωνοϊού. Μέσα σε διάστημα μιας μόλις εβδομάδας, στο Λος Άντζελες καταγράφηκαν 1.000 επιπλέουν θάνατοι, με το σύνολο να ξεπερνά πλέον τις 11.000.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης είναι απελπιστική: 7.898 άνθρωποι νοσηλεύονται με Covid-19, με το 21% εξ αυτών να είναι διασωληνωμένοι. Ο αριθμός αυτός αποτελεί νέο ρεκόρ.

Σύμφωνα με την Διευθύντρια Υπηρεσιών Υγείας της Κομητείας, Δρ Κριστίνα Γκάλι, τα 3/4 όλων των ασθενών, είναι ασθενείς Covid. Αυτό δημιουργεί μια ακόμη κρίση: μια τεράστια ζήτηση οξυγόνου.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη δημιουργία μιας «Στρατηγικής Οξυγόνου» σε ολόκληρη την πολιτεία για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

«Πολλά από τα νοσοκομεία μας είναι παλαιότερα», δήλωσε την Πέμπτη η διευθύντρια του Οργανισμού EMS του Λος Άντζελες Κάθι Τσιντεστερ. «Δεν είχαν σκοπό να φιλοξενήσουν πολλούς ασθενείς. Με αυτήν την αύξηση, υπάρχουν πολλά ζητήματα σχετικά με το οξυγόνο. Δεν μπορούν να διατηρήσουν την (σωστή) πίεση οξυγόνου επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί ασθενείς».

Σε δημοσίευμά τους την Δευτέρα, μάλιστα, οι Los Angeles Times, αναφέρουν ότι στα πληρώματα των ασθενοφόρων έχει δοθεί οδηγία να μην μεταφέρουν στα νοσοκομεία ασθενείς που δεν έχουν σχεδόν καμία πιθανότητα επιβίωσης. Αξιωματούχοι λένε ότι πρέπει να επικεντρωθούν σε ασθενείς με περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο μέσα στον μήνα, με το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Κομητείας του Λος Άντζελες να δηλώνει τη Δευτέρα ότι η πολιτεία είναι πιθανό «να βιώσει τον Ιανουάριο τις χειρότερες συνθήκες που έχουμε αντιμετωπίσει σε ολόκληρη η πανδημία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ