ΚΟΣΜΟΣ

Δραματικό διάγγελμα Μπάιντεν: Η αμερικανική Δημοκρατία δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση

Δραματικό διάγγελμα Μπάιντεν: Η αμερικανική Δημοκρατία δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση
AP Photo / Carolyn Kaster

Η αμερικανική Δημοκρατία δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση, δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τις σκηνές χάους που εκτιλύχθηκαν στο Καπιτώλιο, μετά την εισβολή υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση.

Ο Μπάιντεν κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να βγει ζωντανά στην τηλεόραση και να απαιτήσει τον τερματισμό της «πολιορκίας» του Καπιτωλίου.

«Αυτή την ώρα η Δημοκρατία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μία επίθεση χωρίς προηγούμενο, επίθεση στους εκπροσώπους του έθνους, στους αστυνομικούς στους ανθρώπους και τους υπαλλήλους που υπηρετούν το Καπιτώλιο», τόνισε ο Μπάιντεν και συνέχισε:

«Οι σκηνές που βλέπουμε δεν αντανακλούν τις αξίες και τις βασικές αρχές της δημοκρατίας της Αμερικής. Ένας μικρός αριθμός ακραίων έχει προκαλέσει χάος. Τους καλώ να κάνουν πίσω. Τα λόγια ενός προέδρου έχουν μεγάλη σημασία. Καλώ τον πρόεδρο Τραμπ να βγει στην εθνική τηλεόραση τώρα να πράξει όσα έχει ορκιστεί και να βάλει ένα τέλος σε όλα αυτά που βλέπουμε. Είμαι σοκαρισμένος για όσα συμβαίνουν στο έθνος μας».

Λίγα λεπτά πριν τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ είχαν εκδώσει κοινή ανακοίνωση καλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ «να απαιτήσει» την αποχώρηση των διαδηλωτών από τους χώρους του Καπιτωλίου.

Ο Τσακ Σούμερ είχε ήδη απαντήσει μέσω Twitter στο κάλεσμα Τραμπ προς τους υποστηρικτές του «να παραμείνουν ειρηνικοί», λέγοντας υπό το βάρος όλων των προηγούμενων αναφορών του: «Είναι λίγο αργά γι’ αυτό. Δεν νομίζεις;»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ