ΚΟΣΜΟΣ

Aνησυχία για την κατάσταση στις ΗΠΑ εκφράζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι

Aνησυχία για την κατάσταση στις ΗΠΑ εκφράζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι
Olivier Hoslet, Pool via AP

Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΕυρωπαΪκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Νταβίντ Σασόλι ανέφερε: "Βαθιά ανησυχία σχετικά με τις σκηνές από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ απόψε. Οι δημοκρατικές ψήφοι πρέπει να γίνονται σεβαστές. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι προστατεύονται οι κανόνες της δημοκρατίας."

Εισβολή στο Καπιτωλίο

Επεισόδια σημειώνονται στην Ουάσινγκτον, καθώς μερίδα υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση, έσπασε τα προστατευτικά κάγκελα και εισέβαλε στο χώρο του Καπιτωλίου, όπου συγκρούεται με την αστυνομία.

Ολόκληρη η Εθνική Φρουρά της Ουάσινγκτον ενεργοποιήθηκε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν.

Διακόπηκε η συνεδρίαση στο Κογκρέσο που επρόκειτο να επικυρώσει τη νίκη Μπάιντεν μετά την εισβολή των διαδηλωτών, που παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Όπως ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ, για λόγους ασφαλείας φυγαδεύτηκε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος νωρίτερα αρνήθηκε την προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Το αμερικανικά δίκτυα και ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν εικόνες από το εσωτερικό του κτιρίου με άντρες των δυνάμεων ασφαλείας να έχουν παρατεταμένα τα όπλα τους και να ασφαλίζουν μία πόρτα με ένα βαρύ έπιπλο, την ώρα που διαδηλωτές βρίσκονται εντός του κτιρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «Αυτή την ώρα η Δημοκρατία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μία επίθεση χωρίς προηγούμενο, επίθεση στους εκπροσώπους του έθνους, στους αστυνομικούς στους ανθρώπους και τους υπαλλήλους που υπηρετούν το Καπιτώλιο», τόνισε ο Μπάιντεν και συνέχισε: «Οι σκηνές που βλέπουμε δεν αντανακλούν τις αξίες και τις βασικές αρχές της δημοκρατίας της Αμερικής. Ένας μικρός αριθμός ακραίων έχει προκαλέσει χάος. Τους καλώ να κάνουν πίσω. Τα λόγια ενός προέδρου έχουν μεγάλη σημασία. Καλώ τον πρόεδρο Τραμπ να βγει στην εθνική τηλεόραση τώρα να πράξει όσα έχει ορκιστεί και να βάλει ένα τέλος σε όλα αυτά που βλέπουμε. Είμαι σοκαρισμένος για όσα συμβαίνουν στο έθνος μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ