ΚΟΣΜΟΣ

Πυροβολισμοί στο Καπιτώλιο - Υπέκυψε στα τραύματά της η γυναίκα

Πυροβολισμοί στο Καπιτώλιο - Υπέκυψε στα τραύματά της η γυναίκα
(AP Photo/Andrew Harnik)

Υπέκυψε στα τραύματά της η γυναίκα που τραυματίστηκε σοβαρά αφού πυροβολήθηκε στο στήθος στο Καπιτώλιο σύμφωνα με το CNNi, μετά την εισβολή υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση, την ώρα που τα δύο σώματα του Κογκρέσου ενέκριναν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στην ποροεδρία των ΗΠΑ.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες δέχθηκε τον πυροβολισμό η γυναίκα, η οποία κρατούσε την αμερικανική σημαία, είναι υπό έρευνα.

Στο καπιτώλιο εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους με πολίτες να συγκρούονται με αστυνομικούς. Βίντεο δείχνουν διαδηλωτές να σπάνε παράθυρα και στη συνέχεια να σκαρφαλώνουν σε αυτά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τραυματίστηκαν επίσης πολλοί αστυνομικοί.

Ολόκληρη η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον ενεργοποιήθηκε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν.

Διακόπηκε η συνεδρίαση στο Κογκρέσο που επρόκειτο να επικυρώσει τη νίκη Μπάιντεν μετά την εισβολή των διαδηλωτών, που παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν.

Αστυνομικοί τράβηξαν όπλα στο Καπιτώλιο για να προστατεύσουν τους εκλεγμένους αξιωματούχους, δήλωσε ένας βουλευτής.

"Οι φρουροί ασφαλείας και η αστυνομία στο Κάπιτολ Χιλ έβγαλαν τα όπλα τους, καθώς οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησαν να εισβάλουν", έγραψε στο Twitter ο βουλευτής Νταν Κίλντι.

Βουλευτές δήλωσαν πως έγινε χρήση δακρυγόνων στη Ροτόντα του Καπιτωλίου μετά την εισβολή διαδηλωτών υπέρ του Τραμπ και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι έλαβαν εντολή να φορέσουν αντιασφυξιογόνες μάσκες.

"Η αστυνομία μας ζήτησε να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες επειδή υπήρξε ρίψη δακρυγόνων στη Ροτόντα", έγραψε σε tweet του ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ Χάιμς. "Μας δόθηκε εντολή να ξαπλώσουμε στο έδαφος και να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες ", πρόσθεσε ο Κίλντι.

Όπως ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ, για λόγους ασφαλείας φυγαδεύτηκε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος νωρίτερα αρνήθηκε την προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Το αμερικανικό δίκτυο CBS μετέδωσε εικόνα από το εσωτερικό του κτιρίου με άντρες των δυνάμεων ασφαλείας να έχουν παρατεταμένα τα όπλα τους και να ασφαλίζουν μία πόρτα με ένα βαρύ έπιπλο.

Aπόπειρα «πραξικοπήματος» καταγγέλλουν μέλη του Κογκρέσου

Αρκετά εκλεγμένα μέλη του Κογκρέσου καταγγέλλουν μια απόπειρα «πραξικοπήματος» με επικεφαλής τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι κατάφεραν να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο, με ορισμένους από τους αυτούς τους εκλεγμένους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι αυτή η ενέργεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

«Είμαστε μάρτυρες μιας απόπειρας πραξικοπήματος που ενθαρρύνεται από τον εγκληματία του Λευκού Οίκου. Είναι καταδικασμένη να αποτύχει», ανέφερε στο Twitter ο Δημοκρατικός βουλευτής Γουίλιαμ Πασκρέλ, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτό δεν είναι μια διαδήλωση. Αυτό είναι μια απόπειρα πραξικοπήματος», δήλωσε η βουλευτίνα Νταϊάνα Ντεζίτ από την πλευρά της, καταγγέλλοντας την «αναρχία που προκάλεσε ο δικός μας πρόεδρος».

Απαγόρευση κυκλοφορίας επέβαλε στην αμερικανική πρωτεύουσα ο δήμαρχος της Ουάσινγκτον.

Ο δήμαρχος της Ουάσινγκτον, Μιούριελ Μπόουζερ, ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών μέχρι το πρωί της Πέμπτης, στις 6:00 (τοπική ώρα). Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Ιλινόις, Άνταμ Κίνζινγκερ, κάνει λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος.

Σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ, εξεταζόταν η έγκριση των αποτελεσμάτων του Κολεγίου των Εκλεκτόρων για τη νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, με αντίπαλο τον Ρεπουμπλικανό νυν πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ