ΚΟΣΜΟΣ

Κλίντον: Η επίθεση τροφοδοτήθηκε από τέσσερα χρόνια δηλητηριώδους πολιτικής

Κλίντον: Η επίθεση τροφοδοτήθηκε από τέσσερα χρόνια δηλητηριώδους πολιτικής
Democratic National Convention via AP

Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον καταδίκασε την «επίθεση άνευ προηγουμένου» εναντίον των αμερικανικών θεσμών μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο οπαδών του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτή η επίθεση τροφοδοτήθηκε από τέσσερα και πλέον χρόνια δηλητηριώδους πολιτικής, εσκεμμένης διασποράς παραπληροφόρησης, διχασμού (...). Το σπίρτο το άναψε ο Ντόναλντ Τραμπ», κατήγγειλε ο Κλίντον σε αναρτήσεις του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ομπάμα: Η ιστορία θα θυμάται τη βία που υποκινήθηκε από εν ενεργεία πρόεδρο

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως η εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ υποκινήθηκε από τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Η ιστορία δικαίως θα θυμάται τη σημερινή βία στο Καπιτώλιο, που υποκινήθηκε από έναν εν ενεργεία πρόεδρο ο οποίος συνέχισε να ψεύδεται αβάσιμα για την έκβαση νόμιμων εκλογών, σαν μια στιγμή μεγάλης ατίμωσης και ντροπής για το έθνος μας», αναφέρει σε μακροσκελή δήλωσή του ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο ίδιος επισήμανε: «Με ενθουσίασε που βλέπω πολλά μέλη του κόμματος του Προέδρου να μιλούν δυνατά σήμερα. Οι φωνές τους προστίθενται στα παραδείγματα αξιωματούχων των Ρεπουμπλικανών και τοπικών εκλογικών αξιωματούχων σε πολιτείες όπως η Τζόρτζια που αρνήθηκαν να εκφοβιστούν και έχουν εκπληρώσει τα καθήκοντά τους έντιμα.

»Χρειαζόμαστε περισσότερους ηγέτες σαν αυτούς - τώρα και τις μέρες, τις εβδομάδες και τους μήνες που ακολουθούν καθώς ο εκλεγμένος Πρόεδρος Μπάιντεν εργάζεται για να αποκαταστήσει έναν κοινό σκοπό στην πολιτική μας. Εναπόκειται σε όλους μας ως Αμερικανούς, ανεξάρτητα από το κόμμα, να τον υποστηρίξουμε σε αυτόν τον στόχο».

Η εισβολή στο Καπιτώλιο

Στιγμές που θα καταγράψει η Ιστορία εκτυλίχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που τα δύο σώματα του Κογκρέσου συνεδρίαζαν στην Ουάσινγκτον για να εγκρίνουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η συνεδρίαση στο Κογκρέσο διακόπηκε, βουλευτές, γερουσιαστές και προσωπικό πανικόβλητοι έψαχναν ασφαλές καταφύγιο.

Το κτήριο του Καπιτωλίου εκκενώθηκε τελικά περίπου μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος από τις ειδικές δυνάμεις (SWAT) της αστυνομίας, αφού οι εικόνες που έρχονταν από το ναό της αμερικανικής δημοκρατίας ήταν πρωτοφανείς και σίγουρα θα περάσουν στην Ιστορία. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών έξω από το κτήριο, όπου παρέμεναν συγκεντρωμένοι οπαδοί Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια ώρα στην Ουάσινγκτον κατευθύνονταν δυνάμεις της Εθνοφρουράς, καθώς σύμφωνα με τον επικεφαλής εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν, ολόκληρη η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον ενεργοποιήθηκε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Πηγή: AP Photo

Μέλη της Εθνοφρουράς και από τις γειτονικές πολιτείες της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ κινητοποιήθηκαν σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εντολή κινητοποίησης της Εθνοφρουράς έδωσε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Πηγές που επικαλείται το CNNi ανέφεραν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «αρχικά αντιστάθηκε» στην κινητοποίηση της Εθνοφρουράς και πως ο Πενς ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά πως ο αντιπρόεδρος δεν έχει αρμοδιότητα για να δώσει εντολή για την Εθνοφρουρά.

Μετά από τις βίαιες ταραχές και την αποχώρηση του όχλου, το κογκρέσο συνέχισε την κοινή συνεδρίασή του για να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ