ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Σημάδι ήπιας νόσου η απώλεια όσφρησης σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη

Κορωνοϊός: Σημάδι ήπιας νόσου η απώλεια όσφρησης σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη
Pixabay

Η απώλεια όσφρησης σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αποτελεί ένα πολύ συχνό σύμπτωμα στους ασθενείς με ήπια Covid-19. Η οσφρητική δυσλειτουργία, με βάση τις αναφορές των ίδιων των ασθενών, εκδηλώνεται στο 86% -σχεδόν σε εννέα στους δέκα- όσων έχουν γενικότερα ήπια συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή έρευνα.

Τα ποσοστά είναι πολύ μικρότερα στους ασθενείς με μέτρια Covid-19 (μόνο 4,5%) και σε εκείνους σε σοβαρή-κρίσιμη κατάσταση (6,9%). Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ζερόμ Λεσιέν του Πανεπιστημίου Paris Saclay του Παρισιού, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Internal Medicine», μελέτησαν 2.581 ασθενείς από 18 ευρωπαϊκά νοσοκομεία.

Η μέση διάρκεια των προβλημάτων όσφρησης που ανέφεραν οι ασθενείς είναι σχεδόν 22 ημέρες, αλλά σχεδόν ένας στους τέσσερις δεν είχε ανακτήσει πλήρως την όσφρησή του μετά από 60 ημέρες.

Σε σχέση με τις υποκειμενικές αναφορές των ασθενών, τα ποσοστά απώλειας όσφρησης είναι μικρότερα, αλλά παραμένουν αρκετά υψηλά, μετά από αντικειμενική ιατρική εξέταση: Διαπιστώθηκαν στο 54,7% των περιπτώσεων ήπιας Covid-19 και στο 36,6% των περιστατικών μέτριας έως πολύ σοβαρής νόσου. Μετά από 60 ημέρες διαπιστώθηκε ιατρικά ότι το 15,3% και το 4,7% αυτών των ασθενών, αντίστοιχα, δεν είχαν ανακτήσει την κανονική αίσθηση της όσφρησής τους.

«Η οσφρητική δυσλειτουργία είναι σαφώς πιο συχνή στις ήπιες μορφές Covid-19 από ό,τι στις μέτριες ή κρίσιμες μορφές της νόσου, με το 95% των ασθενών να έχει ξαναβρεί την όσφρησή του έξι μήνες μετά τη λοίμωξη», δήλωσε ο Λεσιέν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ