ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Δεν συμφωνώ με το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά θα υπάρξει ομαλή μετάβαση της εξουσίας

Τραμπ: Δεν συμφωνώ με το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά θα υπάρξει ομαλή μετάβαση της εξουσίας
(AP Photo/Jacquelyn Martin)

Μετά από τις θλιβερές εικόνες στο αμερικανικό Καπιτώλιο αλλά και την απόφαση του Κογκρέσου να επικυρώσει την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «δεν συμφωνεί με το αποτέλεσμα των εκλογών» ωστόσο δεσμεύτηκε να υπάρξει ομαλή μετάβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου.

Στην εν λόγω ανακοίνωση, που είναι η πρώτη επίσημη παραδοχή της εκλογικής του ήττας, είπε ότι η απόφαση του Κογκρέσου «αντιπροσωπεύει το τέλος της καλύτερης πρώτης θητείας στην προεδρική ιστορία».

«Παρότι διαφωνώ κάθετα με το αποτέλεσμα των εκλογών, και τα γεγονότα με επιβεβαιώνουν, παρόλα αυτά θα υπάρξει ομαλή μετάβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου» τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στην ημερομηνία της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν.

«Πάντα έλεγα ότι θα συνεχίσουμε τη μάχη για να διασφαλίσουμε ότι μετρήθηκαν μόνο οι νόμιμες ψήφοι. Παρότι αυτό αντιπροσωπεύει το τέλος της καλύτερης προεδρικής θητείας στην προεδρική ιστορία, είναι μόνο η αρχή της μάχης για να κάνουμε τις ΗΠΑ και πάλι σπουδαίες (σ.σ. από το σύνθημά του Make America Great Again)» τόνισε ο ίδιος.

Επικυρώθηκε η νίκη Μπάιντεν

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επικύρωσε την ψήφο των 306 μεγάλων εκλεκτόρων υπέρ του Τζο Μπάιντεν , έναντι 232 για τον Ντόναλντ Τραμπ , κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Γερουσίας και της Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία διακόπηκε από την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Το σώμα αρχικά απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία την προσπάθεια συμμάχων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εμποδίσουν την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία Αριζόνα, απορρίπτοντας την ένσταση με 93 ψήφους έναντι 6.

Ακολούθησε η επίσης με συντριπτική πλειοψηφία επικύρωση της εκλογή στη πολιτεία της Πενσυλβάνια όπου οι γερουσιαστές υπερψήφισαν με 92 υπέρ και 7 κατά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ