ΚΟΣΜΟΣ

Βαρουφάκης: Ο Ασάνζ έχει αρνηθεί πρόταση απονομής χάριτος από τον Τραμπ

Βαρουφάκης: Ο Ασάνζ έχει αρνηθεί πρόταση απονομής χάριτος από τον Τραμπ
Μπράιαν Ίνο και Γιάνης Βαρουφάκης σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο κατά της έκδοσης του ιδρυτή των Wikileaks στις ΗΠΑ (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Alberto Pezzali

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε αρνηθεί πρόταση απονομής χάριτος από τον Ντόναλντ Τραμπ, διότι ο όρος του Αμερικανού Προέδρου ήταν να αποκαλύψει ο Ασάνζ πληροφορίες για την πηγή της διαρροής των e-mail της Χίλαρι Κλίντον, κάτι που αντιβαίνει στις αρχές και τη φιλοσοφία των Wikileaks. Αυτό είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, συζητώντας με άλλους υποστηρικτές του Ασάνζ, μεταξύ των οποίων καταξιωμένοι καλλιτέχνες όπως ο Κεν Λόουτς, ο Μπράιαν Ίνο και ο Ρότζερ Γουότερς, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΜέΡΑ25.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι κατά τη συζήτηση που είχε ο Γ. Βαρουφάκης με τους προαναφερθέντες, διαπιστώθηκε ότι η υπόθεση Ασάνζ βρίσκεται στη δραματική της κορύφωση, μετά από πολλά χρόνια και ότι «βασικό στοίχημα των διωκτών του ήταν ο ίδιος να εξοντωθεί ψυχολογικά αλλά και βιολογικά, ώστε (το σημαντικότερο) κανείς να μη διανοηθεί να ακολουθήσει το παράδειγμά του».

«Γι' αυτό, βασικό καθήκον των δημοκρατικών πολιτών σε όλη τη Γη είναι να αναπαράγουν αυτό το παράδειγμα, να συντηρούν στη δημόσια ορατότητα τόσο τις αποκαλύψεις του Τζούλιαν όσο και τις κατάπτυστες μεθοδεύσεις για την εξόντωσή του», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Όχι» στο αίτημα του ιδρυτή των WikiLeaks για αποφυλάκιση με εγγύηση είπε βρετανικό δικαστήριο, μετά από την απόρριψη της έκδοσής του προς τις ΗΠΑ που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα.

H νομική ομάδα που εκπροσωπεί τον Ασάνζ προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο πως δεν υπάρχει κίνδυνος ο 49χρονος πελάτης της να παραβιάσει την εγγύηση όπως έκανε το 2012, όταν και ζήτησε άσυλο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία –όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση, οι οποίες εν καιρώ απορρίφθηκαν.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, βρετανικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks, λόγω ανησυχίας για την ψυχική του υγεία και υπό το φόβο ότι θα μπορούσε να αυτοκτονήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ