ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Μπάιντεν: Εγχώριοι τρομοκράτες και όχι διαδηλωτές όσοι εισέβαλαν στο Καπιτώλιο

ΗΠΑ - Μπάιντεν: Εγχώριοι τρομοκράτες και όχι διαδηλωτές όσοι εισέβαλαν στο Καπιτώλιο
AP Photo/Susan Walsh

Ως μία από τις πιο σκοτεινές ημέρες της αμερικανικής ιστορίας χαρακτήρισε την 6η Ιανουαρίου ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μετά την πρωτοφανή εισβολή ακροδεξιών υποστηρικτών του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στο Καπιτώλιο.

«Δεν ήταν διαδηλωτές, μην τολμήσετε να τους αποκαλέσετε διαδηλωτές. Ήταν ένας βίαιος όχλος, εξτρεμιστές, εγχώριοι τρομοκράτες», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, από τα κεντρικά γραφεία του στο Ντελαγουέρ, κατηγορώντας παράλληλα τον Τραμπ ότι υποκίνησε «έναν όχλο να επιτεθεί στο Καπιτώλιο».

«Η πρόθεση του Τραμπ ήταν να απειλήσει εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού, αυτού του έθνους, ακόμη και τον αντιπρόεδρο, να εμποδίσει το Κογκρέσο να επικυρώσει τη βούληση του αμερικανικού λαού», συνέχισε.

«Προσπάθησε να χρησιμοποιήσει έναν όχλο για να σιωπήσει τις φωνές σχεδόν 160 εκατομμυρίων Αμερικανών, οι οποίοι είχαν το θάρρος μπροστά σε μια πανδημία που απειλούσε την υγεία τους και τη ζωή τους να ψηφίσουν», είπε.

«Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε ότι δεν το βλέπαμε να έρχεται, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι ο Τραμπ πέρασε ολόκληρη την προεδρική θητεία του «περιφρονώντας τη δημοκρατία μας, το Σύνταγμά μας, το κράτος δικαίου».

«Κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι αν ήταν μια διαδήλωση του κινήματος Black Lives Matter, δεν θα είχαν αντιμετωπιστεί (σ.σ. από την αστυνομία) πολύ πολύ διαφορετικά από το πλήθος των κακοποιών που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Το ξέρουμε όλοι ότι είναι αλήθεια και είναι απαράδεκτο», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ