ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Συμφωνία για ακόμη 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech

Κομισιόν: Συμφωνία για ακόμη 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech
AP Photo/Frank Augstein, Pool, File

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεκτείνει το συμβόλαιο που έχει με τις Pfizer/ΒιοΝtech, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η Κομισιόν εξασφάλισε 300.000.000 επιπλέον δόσεις του εμβολίου της Pfizer/ ΒioNTech.

Η συμφωνία αυτή διπλασιάζει τις αρχικά συμφωνημένες δόσεις, οι οποίες πλέον φτάνουν τις 600.000.000.

Την Τρίτη, πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν αναφέρει στο Reuters ότι η ΕΕ συζητά να αγοράσει άλλες 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer / BioNTech, ωστόσο η νέα συμφωνία είναι πολύ ευνοϊκότερη.

«Διασφαλίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν επαρκείς δόσεις ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων #COVID19.

Τώρα δίνουμε τη δυνατότητα στις χώρες της ΕΕ να αγοράσουν περισσότερες δόσεις του 1ου εμβολίου που έχει εγκριθεί στην ΕΕ.

Μπορούν τώρα να αγοράσουν έως και 300 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις του εμβολίου #BioNTech/Pfizer», έγραψε η Φον Ντερ Λάιεν το πρωί της Παρασκευής στο Twitter.

Κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι τα 27 κράτη-μέλη πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων διευκρινίζοντας ότι «κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα».

Ειδικότερα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε:«To μόνο πλαίσιο, μέσα στο οποίο διαπραγματευόμαστε, είναι ότι οι 27 το κάνουμε αυτό μαζί και κανένα κράτος-μέλος σε αυτή τη νομική δεσμευτική βάση δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα».

To εμβόλιο -το οποίο αποτελεί αμερικανο/γερμανική σύμπραξη- ήταν το πρώτο που εγκρίθηκε από την ΕΕ στα τέλη Δεκεμβρίου.

Το εκτελεστικό τμήμα της ΕΕ διαπραγματεύεται εξ ονόματος των κρατών μελών και έχει εξασφαλίσει συμβάσεις για την παροχή έως και 2 δισεκατομμυρίων δόσεων πιθανών εμβολίων από έξι διαφορετικούς παραγωγούς.

Τα άλλα τέσσερα εμβόλια πρέπει να πάρουν το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η ΕΕ έχει επίσης εγκρίνει το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας Moderna, αλλά αναμένει ακόμη την παράδοση της πρώτης από τις 160 εκατομμύρια δόσεις του.

Μαζί με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, η ίδια η Επιτροπή δέχθηκε έντονη κριτική εν μέσω απογοήτευσης για τη σχετικά αργή έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού των 450 εκατομμυρίων πολιτών που ζουν στην ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ