ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Χωρίς τέλος το δράμα στις ΗΠΑ - Ουρές από ασθενείς στα νοσοκομεία για ένα κρεβάτι

Κορωνοϊός: Χωρίς τέλος το δράμα στις ΗΠΑ - Ουρές από ασθενείς στα νοσοκομεία για ένα κρεβάτι
Renee C. Byer/The Sacramento Bee via AP, Pool,File

Πρωτοφανείς σκηνές εκτυλίσσονται στα νοσοκομεία της Καλιφόρνια καθώς τα κρεβάτια είναι σε έλλειψη και οι ασθενείς κορωνοϊού σχηματίζουν ουρές για να νοσηλευτούν, την ώρα που οι ΗΠΑ καταγράφουν νέο ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ οι νεκροί ξεπερνούν για ακόμη μια ημέρα τις 3.500.  

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Παρασκευή σχεδόν 290.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Το ίδιο διάστημα στη χώρα, που παραμένει αντιμέτωπη με φοβερή έξαρση της πανδημίας τους τελευταίους μήνες, διαπιστώθηκαν ακόμη 3.676 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, κατά τους αριθμούς της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης, που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Σάββατο ώρα Ελλάδας).

Την προηγουμένη, οι ΗΠΑ κατέγραφαν ρεκόρ σχεδόν 4.000 θανάτων μέσα σε μια μέρα.

Περίπου 131.000 ασθενείς με την COVID-19 νοσηλεύονται σε αμερικανικά νοσοκομεία, κατά τα στοιχεία του COVID Tracking Project.

Ως αυτό το στάδιο, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη έχει ξεπεράσει τους 368.000 νεκρούς επί συνόλου 21,8 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Η κρίση δεν σταματά να κλιμακώνεται στο νότιο και στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Η κομητεία του Λος Άντζελες, η πολυπληθέστερη των ΗΠΑ, κατέγραψε χθες 318 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες — νέο τραγικό ρεκόρ. Ήταν η πρώτη φορά που ξεπέρασε το όριο των τριακοσίων θανάτων.

Ο Έρικ Γκαρσέτι, ο δήμαρχος του Λος Άντζελες, αναφερόμενος στον ημερήσιο απολογισμό τόνισε πως ξεπερνά «όλες τις ανθρωποκτονίες που είχαμε το 2019» στην πόλη. Συνολικά, η κομητεία έχει καταγράψει ως εδώ 11.863 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Οι ΗΠΑ, όπου η επιβολή περιοριστικών μέτρων επαφίεται στις πολιτειακές και στις τοπικές αρχές, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην εκστρατεία εμβολιασμού, που άρχισε στα μέσα Δεκεμβρίου, για να δοθεί τέλος στην πανδημία. Όμως μόλις ένα 2% του πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί προς το παρόν, με λίγους λιγότερους από 6 εκατομμύρια πολίτες να έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τους επί συνόλου πληθυσμού 330 εκατομμυρίων. Η συλλογική ανοσία θα χρειαστεί μήνες για να επιτευχθεί, προειδοποιούν ειδικοί.

Η Νότια Καλιφόρνια έχει σε τέτοιο βαθμό κατακλυσθεί από τα κρούσματα του κορωνοϊού ώστε οι ασθενείς κάνουν ουρά προσπαθώντας να μπουν στα νοσοκομεία και οι σοροί μπαίνουν επίσης στην ουρά για να απομακρυνθούν από αυτά.

Ουρές έξω από τα επείγοντα

Σε ένα νοσοκομείο στην κομητεία Όραντζ, ασθενοφόρα φορτωμένα με ασθενείς κάνουν ουρά απ' έξω περιμένοντας να υπάρξει χώρος στη μονάδα εντατικής, ενώ ασθενείς με Covid-19 γεμίζουν την αίθουσα των επειγόντων περιστατικών.

Στη γειτονική κομητεία του Λος Άντζελες, όπου άνθρωποι πεθαίνουν από την ασθένεια με ρυθμό ένας ανά οκτώ λεπτά, και σε άλλες περιοχές που έχουν πληγεί σκληρά, νταλίκες με ψυγεία αναμένονται για να παράσχουν επιπλέον χώρο για τις σορούς.

«Όταν γεμίζουμε με ασθενείς με Covid, δεν μπορούμε να περιθάλψουμε γενικά την κοινότητα», λέει ο 54χρονος δρ. Τζιμ Κίνι του νοσομείου Providence Mission στο Μίσιον Βιέχο. «Όλες οι κλίνες είναι γεμάτες, κάθε νοσηλευτής και κάθε γιατρός ασχολείται με ασθενείς με Covid».

Ένας ασθενής περίμενε στο ασθενοφόρο περισσότερο από πέντε ώρες για να γίνει η εισαγωγή του.

Παρά τα αυστηρά μέτρα περιορισμού στο σπίτι, τα οποία ενισχύθηκαν τον περασμένο μήνα στο μεγαλύτερο μέρος της πολιτείας, η Καλιφόρνια, η πιο πολυάνθρωπη πολιτεία των ΗΠΑ με πληθυσμό σχεδόν 40 εκατομμυρίων ανθρώπων, έρχεται πρώτη στις ΗΠΑ με σχεδόν 2,6 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19, πάνω από ένα εκατομμύριο περισσότερα από την πολιτεία που έρχεται δεύτερη, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία.

Ο αριθμός των νεκρών στην Καλιφόρνια, πάνω από 28.000, είναι μικρότερος μόνο από τους αντίστοιχους αριθμούς στη Νέα Υόρκη και το Τέξας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ