ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Βρετανία: Ξεπερνούν τους 1.000 οι νεκροί για τέταρτο εικοσιτετράωρο

Κορωνοϊός – Βρετανία: Ξεπερνούν τους 1.000 οι νεκροί για τέταρτο εικοσιτετράωρο
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Alberto Pezzali

Έχοντας τον υψηλότερο αριθμό νεκρών λόγω κορωνοϊού στην Ευρώπη, η Βρετανία κατέγραψε σήμερα, Σάββατο, 1.035 νέους θανάτους από την COVID-19, λιγότερους από τον αριθμό ρεκόρ των 1.325 νεκρών που ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή.

Είναι ο τέταρτος συνεχόμενος ημερήσιος απολογισμός -θανάτων ασθενών μέσα σε διάστημα 28 ημερών μετά τη διάγνωσή τους με Covid-19- που ξεπερνά τους 1.000.

Τα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης αναφέρουν επίσης 59.937 νέα κρούσματα, λιγότερα από τα 68.053 μια μέρα πριν.

Σε κατάσταση «μείζονος συμβάντος» κήρυξε χθες, Παρασκευή, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, τη βρετανική πρωτεύουσα, τονίζοντας πως τα νοσοκομεία στο Λονδίνο μπορεί να καταρρεύσουν, αν ο κόσμος δεν μείνει στο σπίτι.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα διανύει το τρίτο εθνικό lockdown, με τους πολίτες να καλούνται να μείνουν στο σπίτι τους τουλάχιστον έως τις 15 Φεβρουαρίου. Μεταξύ των μέτρων που έχουν επιβληθεί είναι και το κλείσιμο των σχολείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, το 2% του πληθυσμού έχει μολυνθεί από τον ιό, ενώ το κλείσιμο των σχολείων φαίνεται να συνδέεται με έρευνα της Εθνικής Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών η οποία -βάσει των στοιχείων του Οκτωβρίου- αναφέρει ότι το άνοιγμα των σχολικών μονάδων συνέβαλε στη μετάδοση και την επιτάχυνση της πανδημίας.

Όπως σημειώνει η έκθεση η μετάδοση στις ηλικίες 12-16 είναι επτά φορές μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες ηλικίες, είτε από 17 ετών και άνω είτε από 11 ετών και κάτω.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου και όπως τονίζεται, ο δείκτης μετάδοσης R «θα ήταν μικρότερος με κλειστά τα σχολεία, ειδικά της μέσης εκπαίδευσης». Ωστόσο διευκρινίζεται ότι «δεν μπορεί να καθοριστεί πού γίνεται η μετάδοση μεταξύ των παιδιών, αν είναι μέσα στο σχολείο ή σε άλλες δραστηριότητες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ