ΚΟΣΜΟΣ

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ταυτοποιήθηκε ο ακροδεξιός με το φούτερ «Camp Auschwitz»

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ταυτοποιήθηκε ο ακροδεξιός με το φούτερ «Camp Auschwitz»
Screen Grab/YouTube

Τον άνδρα που εισέβαλε στο Καπιτώλιο κατά τα δραματικά γεγονότα της περασμένης Τετάρτης φορώντας αθλητική μπλούζα που επάνω του έφερε τη φράση «Καμπ Άουσβιτς» μην αφήνοντας καμία αμφιβολία για τις ακροδεξιές και ναζιστικές πεποιθήσεις του ταυτοποίησε η αστυνομία.

Πρόκειται για τον Ρόμπερτ Κιθ Πάρκερ από τη Βιρτζίνια.

Η φωτογραφία του Πάρκερ μέσα στο Καπιτώλιο, φορώντας ένδυμα που έφερε το όνομα του διαβόητου στρατοπέδου συγκέντρωσης των Ναζί, όπου περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προκάλεσε σοκ και αγανάκτηση στα κοινωνικά μέσα. Από κάτω ακριβώς αναφερόταν «Η δουλειά φέρνει ελευθερία», αποδίδοντας τη φράση «Arbeit macht frei» που υπήρχε πάνω στις πύλες του στρατοπέδου.

Το CNNi επικοινώνησε με τον Πάρκερ αλλά εκείνος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ένας κάτοικος της Βιρτζίνια, ο οποίος μίλησε στο CNNi υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, περιέγραψε τον Πάρκερ ως εξτρεμιστή επί σειρά ετών με προβλήματα με τον νόμο.

«Ήταν πάντα των άκρων και πολύ εύγλωττος με τις πεποιθήσεις του», πρόσθεσε.

Άλλη πηγή χαρακτήρισε τον Πάρκερ ως «αψύ» χαρακτήρα που εξέφραζε την απογοήτευσή του από την κυβέρνηση, αν και ποτέ δεν θυμάται να είναι είχε αναφερθεί στον Ντόναλντ Τραμπ ή τις αιτιάσεις περί εκλογικής νοθείας.

Και ποινικό μητρώο

Τα αρχεία δικαστηρίου της Βιρτζίνια δείχνουν ότι ο Packer έχει ποινικό μητρώο που περιλαμβάνει τρεις καταδίκες για οδήγηση υπό την επιρροή και μια καταδικαστική απόφαση για πλαστογράφηση δημόσιων αρχείων. Το 2016, κατηγορήθηκε για φερόμενη παράβαση, αν και η υπόθεση απορρίφθηκε.

Μια τρίτη πηγή είπε ότι ο Packer είχε προηγουμένως εργαστεί ως οξυγονοκολλητής.

Τα αρχεία της αστυνομίας της Βιρτζίνια δείχνουν ότι το ποινικό μητρώο του Πάρκερ περιλαμβάνουν τρεις καταδίκες για μέθη υπό την επήρεια ουσιών και μια ομοσπονδιακή καταδίκη για πλαστογράφηση δημόσιων εγγράφων.

CMan in 'Camp Auschwitz' sweatshirt during Capitol riot identified, by Curt Devine and Scott Bronstein, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ