ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μεγάλες εταιρείες σταματούν τις χορηγίες σε πολιτικούς που στήριξαν τον Τραμπ

ΗΠΑ: Μεγάλες εταιρείες σταματούν τις χορηγίες σε πολιτικούς που στήριξαν τον Τραμπ
AP Photo/Susan Walsh

Πολλές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι American Express και Dow ανακοίνωσαν σήμερα ότι διακόπτουν τις χορηγίες προς τους πολιτικούς που δεν επικύρωσαν την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν, την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Amex Στίβεν Τζ. Σκουίρι, στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «οι απόπειρες ορισμένων μελών του Κογκρέσου να ανατρέψουν τα εκλογικά αποτελέσματα και να διαταράξουν την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας δεν συνάδουν» με τις αξίες της εταιρείας. Η επιτροπή πολιτικής δράσης της εταιρείας σταματά κατά συνέπεια να τους στηρίζει.

Μια εκπρόσωπος της χημικής εταιρείας Dow ανέφερε από την πλευρά της ότι διακόπτονται άμεσα όλες οι χορηγίες προς τα μέλη του Κογκρέσου που ψήφισαν κατά της επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Η αναστολή των χορηγιών θα διαρκέσει για διάστημα «ενός εκλογικού κύκλου», δηλαδή για δύο χρόνια για τους βουλευτές και έως έξι χρόνια για τους γερουσιαστές.

Παρόμοιες αποφάσεις έλαβαν επίσης η Morgan Stanley, η Ford Motor Co και η Commerce Bank. Χθες, η αλυσίδα ξενοδοχείων Marriott International Inc και η ασφαλιστική Blue Cross Blue Shield Association (BCBSA) ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις χορηγίες προς τους πολιτικούς που ψήφισαν κατά της επικύρωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Η χρηματοοικονομική υπηρεσία Stripe κόβει τους δεσμούς της με την εκστρατεία του Τραμπ

Η αμερικανική χρηματοοικονομική εταιρεία Stripe, που ειδικεύεται στις πληρωμές στο διαδίκτυο, θα σταματήσει να διαχειρίζεται τις συναλλαγές στον ιστότοπο της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, μετά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στο Καπιτώλιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, η εταιρεία εκτιμά ότι ο ιστότοπος αυτός παραβίασε τους κανόνες της όσον αφορά την υποδαύλιση της βίας.

Η Stripe ζητά μεταξύ άλλων από τους πελάτες της να μην δέχονται πληρωμές από οργανώσεις που «ενθαρρύνουν, προωθούν ή εξωραΐζουν την παράνομη βία ή τις επιθέσεις εναντίον ανθρώπων και αγαθών».

Επικαλούμενη την παραβίαση των όρων χρήσης, η Stripe είχε ήδη σταματήσει να συνεργάζεται με τον συντηρητικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Gab όταν ανακάλυψε, το 2018, ότι ο ένοπλος που σκότωσε 11 ανθρώπους σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ είχε αναρτήσει εκεί πολλά αντισημιτικά μηνύματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ