ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Δεν θα επιτευχθεί φέτος συλλογική ανοσία

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Δεν θα επιτευχθεί φέτος συλλογική ανοσία
Cecilia Faboiano/LaPresse via AP

Μολονότι έχει ξεκινήσει η διανομή και χορήγηση των εμβολίων για την Covid-19 σε πολλές χώρες, δεν θα επιτευχθεί φέτος συλλογική ανοσία, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Δεν θα επιτύχουμε (…) τη συλλογική ανοσία το 2021», είπε η επιστημονική σύμβουλος του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, όπως το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Η Σουαμινάθαν χαιρέτισε την «απίστευτη πρόοδο» που πέτυχαν οι επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν πολλά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

«Όμως για τη διανομή τους θα χρειαστεί αρκετός καιρός», σημείωσε. «Χρειάζεται χρόνος για να παραχθούν οι δόσεις σε μεγάλη κλίμακα, δεν μιλάμε για εκατομμύρια αλλά για δισεκατομμύρια», πρόσθεσε, ζητώντας από όλους «να κάνουν λίγη υπομονή».

Τα εμβόλια τελικά θα φτάσουν σε όλες τις χώρες, διαβεβαίωσε. «Αλλά, όσο περιμένουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν μέτρα που λειτουργούν», υπενθύμισε.

Σύμφωνα με τη Σουαμινάθαν, θα χρειαστεί να τηρούνται τα υγειονομικά και κοινωνικά μέτρα για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού «τουλάχιστον μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ