ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - AstraZeneca: Αίτηση για έγκριση του εμβολίου της στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Κορωνοϊός - AstraZeneca: Αίτηση για έγκριση του εμβολίου της στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων
AP Photo

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι έλαβε αίτηση της εταιρείας AstraZeneca για την έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά της Covid-19.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή διευκρινίζει ότι θα εξετάσει την αίτηση με ταχείς ρυθμούς.

Γνωμοδότηση για την υπό όρους έγκριση κυκλοφορίας μπορεί να εκδοθεί μέχρι τις 29 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA, αναφέρεται στη ανακοίνωση του οργανισμού.

Ο EMA διευκρινίζει επίσης ότι κατά την συνεχόμενη αξιολόγηση του εμβολίου, επεξεργάσθηκε δεδομένα από τις συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές στην Βρετανία, την Βραζιλία και την Νότια Αφρική.

Επιπλέον ενημέρωση παρασχέθηκε από την AstraZeneca έπειτα από αίτημα της CHMP και τα επιπλέον στοιχεία μελετώνται.

Αν πάρει το πράσινο φως, το εμβόλιο της AstraZeneca θα είναι το τρίτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που εγκρίνει ο ΕΜΑ, μετά από αυτά των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Tην προηγούμενη εβδομάδα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, μίλησε αναλυτικά τη Δευτέρα για τα χαρακτηριστικά του νέου εμβολίου της AstraZeneca.

«Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα εμβόλιο, το οποίο ήδη έχει πάρει την έγκριση του από τις ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας και αναμένεται να πάρει και την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

«Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει διαφορετική τεχνολογία από αυτό της Pfizer/BioNTech, καθώς χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, έναν ιό εξασθενημένο, ο οποίος είναι ένα είδος «ταχυδρόμου» που μεταφέρει το γενετικό αποτύπωμα το ιού στο ανθρώπινο κύτταρο για την παραγωγή της πρωτεΐνης που δημιουργεί την ανοσολογική αντίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό», είχε τονίσει η ίδια.

Τα χαρακτηριστικά του εμβολίου της AstraZeneca

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου τα χαρακτηριστικά του εμβολίου της AstraZeneca είναι τα εξής:

  • Το εμβόλιο αυτό, βάσει της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του, έχει μία αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%.
  • Δίνεται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί να είναι τέσσερις εβδομάδες. Ωστόσο, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η δεύτερη δόση θα πρέπει να γίνεται έπειτα από 12 εβδομάδες μετά την πρώτη, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
  • Αυτό το εμβόλιο φαίνεται πως μπορεί να εμποδίζει τη μετάδοση του ιού από ένα εμβολιασμένο άτομο, όταν αυτό το εμβολιασμένο άτομο μολύνεται εκ νέου με τον κορωνοϊό.

Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca

  • Είναι σταθερό στις συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης
  • Είναι φθηνό
  • Μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες, για να καλύπτει ευρέως πληθυσμούς εμβολιαστικά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ