ΚΟΣΜΟΣ

Είναι επίσημο: Στην Κίνα η διεθνής ομάδα ερευνητών του ΠΟΥ στις 14 Ιανουαρίου

Είναι επίσημο: Στην Κίνα η διεθνής ομάδα ερευνητών του ΠΟΥ στις 14 Ιανουαρίου
AP Photo/Mark Schiefelbein

Μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που ερευνά την προέλευση του νέου κορωνοϊού, θα φθάσει μεθαύριο, Πέμπτη, στην κινεζική πόλη Ουχάν από τη Σιγκαπούρη, δήλωσε κινέζος αξιωματούχος.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έχει δηλώσει πως ο οργανισμός του προσβλέπει στη συνεργασία με την Κίνα αναφορικά με την αποστολή για τον εντοπισμό της πηγής του ιού και του πώς αυτός πέρασε στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Ο ίδιος είχε δηλώσει προηγουμένως πως «απογοητεύθηκε πολύ» όταν απαγορεύθηκε η είσοδος στους εμπειρογνώμονες νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με αποτέλεσμα να γυρίσουν πίσω δύο μέλη της ομάδας. Η Κίνα δήλωσε πως υπήρξε μια «παρανόηση».

«Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, θα φθάσουν αεροπορικώς από τη Σιγκαπούρη στην Ουχάν στις 14 Ιανουαρίου», δήλωσε σήμερα σε τακτική συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν.

Ο εκπρόσωπος δεν απάντησε σε ερώτηση αν η ομάδα θα πρέπει να τεθεί σε καραντίνα μόλις φθάσει και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το δρομολόγιο της αποστολής.

Ο κορωνοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας και έχει έκτοτε διαδοθεί σε όλον τον κόσμο, μολύνοντας περισσότερους από 90.500.000 ανθρώπους και στοιχίζοντας τη ζωή σε σχεδόν 2 εκατομμύρια.

Πριν από την επίσκεψη της αποστολής, η Κίνα επιδιώκει να διαμορφώσει το αφήγημα για το πότε και πού άρχισε η πανδημία, με τον υψηλόβαθμο διπλωμάτη Ουάνγκ Γι να λέει πως «όλο και περισσότερες μελέτες» δείχνουν ότι ο ιός εμφανίσθηκε σε πολλές περιοχές.

Υγειονομικός εμπειρογνώμονας, που συνεργάζεται με τον ΠΟΥ, είχε δηλώσει προηγουμένως πως οι προσδοκίες ότι η ομάδα θα καταλήξει σ' ένα συμπέρασμα από το ταξίδι της στην Κίνα θα πρέπει να είναι «πολύ χαμηλές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ