ΚΟΣΜΟΣ

Βουλή των Αντιπροσώπων: Ψήφισμα με αποδέκτη τον Πενς για την απομάκρυνση Τραμπ

Βουλή των Αντιπροσώπων: Ψήφισμα με αποδέκτη τον Πενς για την απομάκρυνση Τραμπ
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Mary Altaffer

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ετοιμάζει σήμερα, Τρίτη, ψήφισμα με αίτημα την απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ, μέσω της 25ης τροπολογίας του αμερικανικού συντάγματος, μετά την βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο των ακροδεξιών οπαδών του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα.

Το ψήφισμα, το οποίο υπέβαλε ο Δημοκρατικός Τζέιμι Ράσκιν του Μέριλαντ, καλεί τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, «να χρησιμοποιήσει αμέσως τις εξουσίες του σύμφωνα με το άρθρο 4 της 25ης τροπολογίας για να συγκαλέσει και να κινητοποιήσει τους κύριους αξιωματούχους των εκτελεστικών τμημάτων του Υπουργικού Συμβουλίου για να δηλώσει ο προφανές για ένα τρομοκρατημένο έθνος: ότι ο πρόεδρος είναι ανίκανος να εκπληρώσει με επιτυχία τα καθήκοντά του».

Επίσης καλεί επίσης τον Πενς να αναλάβει «τις εξουσίες και τα καθήκοντα του αξιώματος ως εν ενεργεία Πρόεδρος».

Η έγκριση του ψηφίσματος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα αποτελέσει συμβολική μομφή προς τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο, καθώς πολλοί νομοθέτες είναι εξοργισμένοι και απογοητευμένοι από τη θανατηφόρα επίθεση στο Καπιτώλιο από τους υποστηρικτές του Τραμπ που επιδιώκουν να ανατρέψουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Η ψηφοφορία για το εν λόγω ψήφισμα θα γίνει μία ημέρα μετά την κατάθεση του άρθρου για την παραπομπή Τραμπ, με την κατηγορία της «υποκίνησης βίας ενάντια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ» για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα.

Η Βουλή πρόκειται να ψηφίσει επί της πρότασης για την παραπομπή αύριο, Τετάρτη. Αν εγκριθεί, ο Τραμπ θα γίνει έτσι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές σε δίκη με στόχο την καθαίρεση από το αξίωμά του.

Δεν είναι σαφές αν το Κογκρέσο θα καθαιρέσει τον Τραμπ. Τυχόν παραπομπή του θα οδηγούσε σε δίκη στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν για μερικές ημέρες ακόμη την πλειοψηφία και απαιτούνται οι ψήφοι των δύο τρίτων των 100 μελών για να καταδικαστεί και να καθαιρεθεί.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων παρέπεμψε τον Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2019, επειδή άσκησε πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να διεξαγάγει έρευνες για τον Τζο Μπάιντεν, όμως η Γερουσία όπως αναμενόταν από τους περισσότερους παρατηρητές τον αθώωσε, τον Φεβρουάριο του 2020.

Με πληροφορίες από House to vote on resolution calling to remove Trump from office by the 25th Amendment, By Clare Foran, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ