ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα
AP Photo/Kevin Hagen

Ο επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ αναμένεται να υπογράψει σήμερα εντολή με την οποία θα παραταθεί η υποχρέωση όλων όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς προς τη χώρα –και όχι μόνο των Βρετανών– να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για την Covid-19.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ δύο εβδομάδες από την ημέρα που θα τους υπογράψει ο διευθυντής των CDC Μαρκ Ρέντφιλντ.

Τα CDC πιέζουν εδώ και εβδομάδες την κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να παρατείνει τα μέτρα. Ένα ζήτημα που είναι δύσκολο να επιλυθεί είναι πώς θα αντιμετωπίζονται οι ταξιδιώτες από χώρες που έχουν περιορισμένες δυνατότητες να υποβάλουν σε εξετάσεις τους πολίτες τους.

Από τις 28 Δεκεμβρίου τα CDC ζητούν απ’ όλους τους επιβάτες που φτάνουν από τη Βρετανία (ακόμη και από τους Αμερικανούς πολίτες) να έχουν υποβληθεί σε τεστ 72 ώρες πριν ταξιδέψουν και να έχει βγει αρνητικό. Παρόμοια μέτρα έχουν επιβάλει ο Καναδάς και άλλες χώρες.

Σε μια συνεδρίαση που έγινε χθες στον Λευκό Οίκο ο Ρέντφιλντ ζήτησε και πάλι να εγκριθεί κατεπειγόντως το μέτρο αυτό, ιδίως επειδή εντοπίζονται νέες παραλλαγές του νέου κορωνοϊού σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία ότι τα εμβόλια ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικά απέναντι σε αυτές τις παραλλαγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ