ΚΟΣΜΟΣ

Ντραγκέτα: Ξεκινάει στην Ιταλία η μεγαλύτερη δίκη κατά της μαφίας εδώ και δεκαετίες

Ντραγκέτα: Ξεκινάει στην Ιταλία η μεγαλύτερη δίκη κατά της μαφίας εδώ και δεκαετίες
EPA/MASSIMO PERCOSSI

Ξεκινά σήμερα στην Καλαβρία η δίκη-μαμούθ κατά του οργανωμένου εγκλήματος με πάνω από 350 κατηγορούμενους, με βασικό μάρτυρα κατηγορίας τον Λουίτζι Μποναβεντούρα, έναν πρώην μαφιόζο που εδώ και 13 χρόνια είναι συνεργάτης των διωκτικών αρχών 

Με την δίκη οι Αρχές προσδοκούν να καταφέρουν ένα σοβαρό πλήγμα στο συνδικάτο εγκλήματος της Ντραγκέτα, τα πλοκάμια της οποίας επεκτείνονται σε όλον τον κόσμο.

O 49χρονος Λουίτζι Μποναβεντούρα δεν δίνει στοιχεία για το που μένει ή πως ζει. Πριν από 13 χρόνια εγκατέλειψε το εγκληματικό δίκτυο της Ντραγκέτα. Από τότε έχει βοηθήσει τις ιταλικές αρχές να συλλάβουν εκατοντάδες μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ανάμεσά στους περισσότερους από 350 κατηγορούμενους είναι δικηγόροι, πολιτικοί, επιχειρηματίες. Στο εδώλιο βρίσκονται όχι μόνο μαφιόζοι, αλλά και οι συνεργάτες τους.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές η δίκη στην πόλη Λαμέτσια Τέρμε θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια.

H δίκη θα διεξαχθεί σε μια υψηλής ασφάλειας αίθουσα χωρητικότητας 1.000 ατόμων, η οποία έχει χτιστεί γι' αυτόν τον σκοπό στην Καλαβρία, με ειδικά κλουβιά για τους κατηγορούμενους.

Περίπου 900 μάρτυρες αναμένεται να καταθέσουν, αναφέρει η Guardian.

Η Ντραγκέτα θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη και δύσκολα μπαίνει στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών.

Παλιότερα τα μέλη της Ντραγκέτα έβγαζαν τα χρήματά τους με απαγωγές. Σήμερα δρουν περισσότερο στο παρασκήνιο κερδίζοντας πολλά χρήματα κυρίως μέσα από αναθέσεις δημοσίων κατασκευαστικών έργων. Το δίκτυο των μαφιόζων ωστόσο δεν περιορίζεται στην Ιταλία. Εκτείνεται και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Έτσι για παράδειγμα φέρνει από την Λατινική Αμερική το μεγαλύτερο μέρος της κοκαΐνης που πωλείται σήμερα στην ευρωπαϊκή αγορά. Μερικά μέλη της Ντραγκέτα, τα οποία θα κληθούν να λογοδοτήσουν στη δίκη συνελήφθησαν στη Γερμανία.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σήμερα η Ντραγκέτα δεν εκπαιδεύει πια στρατιώτες από την παιδική ηλικία. Τα σόγια προσφέρουν στα παιδιά τους την καλύτερη δυνατή παιδεία.

«Στόχος τους είναι πλέον να διαθέτουν στις γραμμές τους όχι στρατιώτες όπως παλιότερα, αλλά δικηγόρους, τραπεζίτες και οικονομικούς εγκληματίες», λέει ο 49χρονος Λουίτζι Μποναβεντούρα που ελπίζει ότι η δίκη στην Καλαβρία θα αποκαλύψει ακριβώς αυτές τις δομές:

«Πολλά από τα όνειρά μου δεν πραγματοποιήθηκαν διότι δεν πίστεψα ότι είναι εφικτή μια ήττα της Ντραγκέτα. Αυτή η δίκη και η συμβολή των εισαγγελέων μου δίνουν νέα δύναμη και με γεμίζουν πίστη ότι ίσως κάτι να μπορεί να αλλάξει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ