ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις στην Εσθονία: Παραιτείται ο πρωθυπουργός μετά από οικονομική έρευνα

Ραγδαίες εξελίξεις στην Εσθονία: Παραιτείται ο πρωθυπουργός μετά από οικονομική έρευνα
Johanna Geron, Pool via AP

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το αξίωμα του πρωθυπουργού της Εσθονίας ανακοίνωσε σήμερα ο Γιούρι Ράτας, μέσω της εκπροσώπου του, μετά από έρευνα για ένα έργο ανάπτυξης ακινήτων στην πρωτεύουσα.  

Ο Ράτας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Εσθονίας την Τετάρτη το πρωί για να του ανακοινώσει την παραίτησή του, ανέφερε το ειδησεογραφικό δίκτυο BNS.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Liisi Poll, δήλωσε ότι ο πρόεδρος θα έχει το καθήκον να προτείνει τον επόμενο ηγέτη της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο.

Το κόμμα του Ράτας έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες υπόλογο σε ποινική έρευνα σχετικά με τη χρηματοδότηση ενός έργου ανάπτυξης ακινήτων στο Ταλίν.

«Ενώ υπάρχουν σίγουρα άλλοι τρόποι να προχωρήσουμε, μόνο ένας από αυτούς φαινόταν σωστός», δήλωσε ο Ράτας, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε γνώση σχετικά με τη χρηματοδότηση, σύμφωνα με το BNS.

Ο Ρατάς, πρωθυπουργός από τα τέλη του 2016, έχασε τις γενικές εκλογές του 2019, στις οποίες το κεντροδεξιό Κόμμα Μεταρρυθμίσεων εμφανίστηκε ως το μεγαλύτερο κόμμα.

Στη συνέχεια εμπόδισε τον νικητή να πάρει την εξουσία σχηματίζοντας έναν αιφνιδιαστικό συνασπισμό του αριστερού του κέντρου, του συντηρητικού κόμματος πατρίδας και του ακροδεξιού ΕΚΚΡ που έδωσε στα τρία κόμματα την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Στη σύνοδο κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου δεν είχε παραστεί καθώς βρισκόταν σε καθεστώς καραντίνας μετά από επαφή του με κρούσμα κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ