ΚΟΣΜΟΣ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Εκλογή νέων μητροπολιτών σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Εκλογή νέων μητροπολιτών σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία
Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Τον νέο μητροπολίτη Ιταλίας εξέλεξε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείο, που συνεδρίασε επί τριήμερο στην Μονή της Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη.

Κατόπιν εισηγήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου του Σώμα προχώρησε στην πλήρωση της χηρεύουσας θέσης της Μητροπόλεως Ιταλίας με την εκλογή του νυν μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπου, ο οποίος είχε μετεκπαιδευθεί στη Ρώμη και διακονήσει επί σειρά ετών εκεί από διάφορες θέσεις, μεταξύ των οποίων και εκείνη του πρωτοσύγκελλου.

Με την ίδια απόφαση, αποκόπτεται από τη δικαιοδοσία της Μητρόπολης Ιταλίας η Μάλτα και γίνεται στο εξής πατριαρχική εξαρχία.

Στη θέση του, στη Μητρόπολη Ισπανίας και Πορτογαλίας τοποθετείται ο αρχιμανδρίτης κ. Βησσαρίων Κομζιάς, ο οποίος θα χειροτονηθεί επίσκοπος στις 25 Ιανουαρίου στο Φανάρι.

Τέλος, κατόπιν προτάσεως του αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας κ. Νικήτα, η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε τον βοηθό του νυν επίσκοπο Τροπαίου κ. Αθανάσιον στη θέση του μητροπολίτη Κολωνείας (Μικράς Ασίας).

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου ήρε την επιβληθείσα από καιρό ποινή καθαίρεσης του πρεσβυτέρου Κωνσταντίνου Θερμού στην Αυστραλία και του ιερομονάχου Θεωνά Λαυριώτου στο Άγιο Όρος, επαναφέροντάς τους στην ιεροσύνη.

Ακόμη, εξέφρασε τα συγχαρητήρια και την ευαρέσκεια της στον αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριον, επειδή απέδωσε τιμή στη μνήμη του προκατόχου του αειμνήστου κυρού Στυλιανού με την κυκλοφορία κινηματογραφικού αφιερώματος στη ζωή και το έργον του, καθώς για την έκδοση τόμου αφιερωμένου σε αυτόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ