ΚΟΣΜΟΣ

Άσυλο στο Ισραήλ ζητά Μεξικανός πρώην αξιωματούχος εμπλεκόμενος στην εξαφάνιση 43 φοιτητών

Άσυλο στο Ισραήλ ζητά Μεξικανός πρώην αξιωματούχος εμπλεκόμενος στην εξαφάνιση 43 φοιτητών
Οι φοιτητές, από το Αγροτικό Κολέγιο Δασκάλων Αγιοτσινάπα, εξαφανίστηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, στην Πολιτεία Γκερέρο (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Marco Ugarte

Ο Τομάς Σερόν, ένας Μεξικανός πρώην αξιωματούχος που καταζητείται στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση εξαφάνισης 43 φοιτητών το 2014, ζητά πολιτικό άσυλο στο Ισραήλ, δήλωσε ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών, Μαρσέλο Εμπράρ.

Στη γνωστή ως υπόθεση «Αγιοτσινάπα» διερευνάται η φερόμενη συνέργεια της μεξικανικής αστυνομίας με εμπόρους ναρκωτικών για την επίθεση, απαγωγή και εξαφάνιση των 43 φοιτητών.

Ο Σερόν, που εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης, βρίσκεται σήμερα στο Ισραήλ και «προσπαθεί να αποκτήσει άσυλο εκεί, υποστηρίζοντας ότι διώκεται», γνωστοποίησε σήμερα ο Εμπράρ.

Η στρατηγική άμυνας του πρώην ανώτερου Μεξικανού αξιωματούχου καθιστά τη διαδικασία έκδοσής του περισσότερο χρονοβόρα, τόνισε ο Μεξικανός ΥΠΕΞ.

Παρόλο που δεν υπάρχει μεταξύ Μεξικού και Ισραήλ μια συνθήκη έκδοσης, οι δύο χώρες «υποχρεούνται να ενεργήσουν σαν να υπάρχει μια».

Εργάζονται βάσει μιας συμφωνίας συνεργασίας και νομικής συνδρομής που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει «για τέτοιου είδους εγκλήματα κατά ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Σερόν εγκατέλειψε το Μεξικό και καταζητείται από την Ιντερπόλ από τον Ιούνιο του 2020. Ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας ποινικών ερευνών του γραφείου του πρώην Γενικού Εισαγγελέα όταν συνέβη το γεγονός.

Κατηγορείται για βασανισμό ορισμένων υπόπτων, για απαγωγή και υπεξαίρεση περίπου 55 εκατομμυρίων δολαρίων κρατικών κεφαλαίων, καθόσον ήταν κυβερνητικός αξιωματούχος υπό την προεδρία του Ενρίκε Πένια Νιέτο (2012-2018).

Σύμφωνα με το «Project Cartel», μια διεθνή δημοσιογραφική έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο, ο Σερόν κατέφυγε στο Ισραήλ με τη βοήθεια των επαφών του στη βιομηχανία ασφαλείας στη χώρα αυτή, όπου έφτασε παρά τους περιορισμούς μετακινήσεων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Η Πόλη του Μεξικού ενημέρωσε το Ισραήλ τον Σεπτέμβριο ότι υπάρχει διεθνές ένταλμα σύλληψής του.

«Το Μεξικό θα βγει νικητής σε αυτήν την υπόθεση», είπε ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών.

Οι φοιτητές, από το Αγροτικό Κολέγιο Δασκάλων Αγιοτσινάπα, εξαφανίστηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, στην Πολιτεία Γκερέρο. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί τα λείψανα μόνο δύο από αυτούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ