ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γαλλία: Ξεπεράστηκε το όριο των 70.000 θανάτων

Κορωνοϊός - Γαλλία: Ξεπεράστηκε το όριο των 70.000 θανάτων
(AP Photo/Christophe Ena)

Η Γαλλία ξεπέρασε το όριο των 70.000 θανάτων από την Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Συνολικά, 70.142 άνθρωποι υπέκυψαν στον νόσο, οι 196 τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του τελευταίου 24ώρου παραμένει υψηλός, στα 21.406, στα ίδια επίπεδα με αυτά των τελευταίων ημερών.

Η πίεση επί των νοσοκομείων παραμένει μεγάλη, με συνολικό αριθμό νοσηλευομένων ασθενών της νόσου στους 24.985, οι 1.199 των οποίων εισήχθησαν κατά το τελευταίο 24ωρο. Οι 2.731 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, οι 188 εισήχθησαν σήμερα.

Το ποσοστό θετικότητας παραμένει στο 6,5%.

Η Γαλλία εφαρμόζει από σήμερα γενική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, λόγω των ανησυχιών για νέα έξαρση της επιδημίας εξαιτίας των νέων στελεχών του κορωνοϊού που θεωρούνται μεταδοτικότερα. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Καστέξ, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 θα ισχύσει για τουλάχιστον 15 μέρες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία. Παράλληλα, εντείνονται οι έλεγχοι στα σύνορα.

Μόνο 25 από τα 101 διαμερίσματα της Γαλλίας τίθεντο σε απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 18:00.

Η πολιτική της κυβέρνηση δεν ήταν αρκετά αποτελεσματική μέχρι σήμερα για την σημαντική μείωση του αριθμού των νέων ημερήσιων κρουσμάτων, ενώ η εκστρατεία του εμβολιασμού μόλις ξεκίνησε στην χώρα.

Για να «αποφύγουμε τη διασπορά» της βρετανικής και νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο το νέο στέλεχος από τη Βρετανία, που αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει το 1 έως 1,5% των μολύνσεων, «να μην επικρατήσει» στη Γαλλία, ο Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα αναφορικά με τα σύνορα.

«Θα αυστηροποιήσουμε τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα» τόνισε, ανακοινώνοντας πως κάθε ταξιδιώτης, που φθάνει από μια χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει «να κάνει ένα τεστ PCR προτού φύγει και να παρουσιάσει ένα αρνητικό τεστ για να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο ή το πλοίο».

Μόλις φθάσουν στη Γαλλία, αυτά τα πρόσωπα «θα πρέπει να δεσμεύονται ότι θα τίθενται σε απομόνωση για 7 ημέρες» και θα «ξανακάνουν ένα δεύτερο τεστ PCR» στο τέλος αυτής της περιόδου.

Ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης προειδοποίησε πως μια τρίτη καραντίνα θα επιβληθεί «χωρίς καθυστέρηση» στην περίπτωση «οξείας επιδημικής επιδείνωσης», σημειώνοντας πως η υφιστάμενη κατάσταση «δεν απαιτεί» ένα τέτοιο μέτρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ