ΚΟΣΜΟΣ

Πυρετός προετοιμασίας ενόψει της ορκωμοσίας Μπάιντεν - Οι τελευταίες κινήσεις του Τραμπ

Πυρετός προετοιμασίας ενόψει της ορκωμοσίας Μπάιντεν - Οι τελευταίες κινήσεις του Τραμπ
AP Photo/John Minchillo

Σε μια έρημη πρωτεύουσα, την οποία θα «χτενίζει» ο στρατός, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις στα δύο ανώτερα αξιώματα των ΗΠΑ, σε μια ημέρα ορκωμοσίας που δεν θα μοιάζει με καμιά άλλη στην Ουάσινγκτον.

Οι κάτοικοι της Ουάσινγκτον κλήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους και να παρακολουθήσουν εικονικά την τελετή ορκωμοσίας του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, ώστε να μην διατρέξουν οποιονδήποτε κίνδυνο με την επιδημία Covid-19.

Έτσι κι αλλιώς θα μεταπείθονταν από την τεράστια ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας σε μια οχυρωμένη πρωτεύουσα σημαδεμένη από τη φονική επίθεση της 6ης Ιανουαρίου εναντίον του Καπιτωλίου.

Απών μετά από 152 χρόνια ο... πρώην

Ο άλλος μεγάλος απών των τελετών θα είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Όταν ο Τζο Μπάιντεν θα ορκίζεται πρόεδρος, θα έχει εγκαταλείψει την Ουάσινγκτον, σπάζοντας την παράδοση μιας ειρηνικής και πολιτισμένης μεταβίβασης της εξουσίας.

Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος θα βρίσκεται βεβαίως στο κλαμπ του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα, όταν ο Τζο Μπάιντεν θα βρεθεί το μεσημέρι (19:00 ώρα Ελλάδας) στο προσωρινό αμφιθέατρο που στήνεται κάθε τέσσερα χρόνια στα σκαλοπάτια του Καπιτωλίου. Αναμένεται να αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

«Σε όλους εκείνους που ρώτησαν, δεν θα παρευρεθώ στην τελετή ορκωμοσίας στις 20 Ιανουαρίου», γνωστοποίησε λακωνικά σε ένα από τα τελευταία του τουίτ προτού ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης αναστείλει επ΄αόριστον τον λογαριασμό του.

Είναι ο πρώτος πρόεδρος μετά τον Άντριου Τζόνσον το 1869 που αρνείται να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του διαδόχου του.

Η παράδοση θέλει τον απερχόμενο πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία να υποδέχονται το νέο προεδρικό ζεύγος το πρωί της ορκωμοσίας και να πηγαίνουν όλοι μαζί στο Καπιτώλιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι επίσης, μετά την εισβολή των υποστηρικτών του στο κτήριο του Κογκρέσου, ένας ανεπιθύμητος πρόεδρος στην Ουάσινγκτον, μια πόλη που είναι βαθιά εχθρική απέναντί του.

Αντί λοιπόν να προβάρει το κοστούμι της ορκωμοσίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να απονείμει περίπου 100 χάρες, κατά την προσφιλή του τελευταία τακτική, κατά την τελευταία του ημέρα στο γραφείο την Τρίτη, όπως αποκάλυψαν στο CNNi με τρία άτομα που έχουν γνώση του θέματος. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η λίστα δεν αναμένεται να συμπεριλάβει τον ίδιο τον Τραμπ, όπως είχε διαρρεύσει τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ο Λευκός Οίκος πραγματοποίησε συνάντηση την Κυριακή για να οριστικοποιήσει τη λίστα με τις απονομές, ανέφεραν δύο πηγές.

Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα είναι παρών στην ορκωμοσία του Μπάιντεν.

Η Εθνοφρουρά στους δρόμους

Έπειτα από αυτή τη «στάση», όπως την αποκάλεσε ο Τζο Μπάιντεν, εναντίον του Κογκρέσου, του ναού της αμερικανικής δημοκρατίας, η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα έχει μεταμορφωθεί σε οχυρωμένο στρατόπεδο.

Περισσότερα από 20.000 μέλη της εθνοφρουράς περιπολούν ένοπλα. Συρματοπλέγματα έχουν υψωθεί και τσιμεντένια μπλοκ έχουν στηθεί για να προστατεύσουν μνημεία, όπως ο Λευκός Οίκος και το Καπιτώλιο, ή για να αποκλείσουν ολόκληρους (οδικούς) άξονες.

Για τους βετεράνους του πολέμου στο Ιράκ, το κέντρο της πόλης μοιάζει με την πράσινη ζώνη της Βαγδάτης.

Σημαίες αντί για πολίτες

Το "National Mall", η τεράστια εσπλανάδα που οδηγεί στο Μνημείο Λίνκολν στο Καπιτώλιο, θα είναι κλειστό για το κοινό. Είναι εκεί όπου εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί συγκεντρώνονται παραδοσιακά για να χαιρετήσουν τον νέο πρόεδρό τους.

Ένα «πεδίο λαβάρων» με σχεδόν 200.000 σημαίες θα εκπροσωπήσει τους πολίτες που δεν μπόρεσαν να έλθουν.

Η αμερικανική αστυνομία πολλαπλασίασε τις προειδοποιήσεις και δήλωσε πως οι απειλές για νέες ένοπλες επιθέσεις εκ μέρους ακροδεξιών ομάδων είναι αληθινές. Θα είναι σε πλήρη επιφυλακή καθόλη τη διάρκεια αυτής της ιστορικής ημέρας.

Ο νέος πρόεδρος είχε ήδη προβλέψει για τη διεξαγωγή μιας σε μεγάλο βαθμό εικονικής τελετής ορκωμοσίας ώστε να μην μετατραπεί σε τεράστια εστία μόλυνσης από την COVID-19.

Από την αρχή της θητείας του, θέλει να σημειώσει τη διαφορά του με τον Ντόναλντ Τραμπ οι οπαδοί του οποίου αρνούνται τη χρήση μάσκας και την πλειονότητα των μέτρων προστασίας απέναντι στην επιδημία.

Ο ερχομός του νέου προέδρου θα είναι λοιπόν περισσότερο από ποτέ μια τηλεοπτική στιγμή. Μετά την ορκωμοσία του, ο Τζο Μπάιντεν θα εκφωνήσει τον παραδοσιακό λόγο εγκατάστασής του στον θώκο στον οποίο θα επιμείνει στην ανάγκη συμφιλίωσης των Αμερικανών.

Η σταρ της μουσικής Lady Gaga θα τραγουδήσει την «Αστερόεσσα Σημαία» (Star-Spangled Banner), τον αμερικανικό εθνικό ύμνο, και θα ακολουθήσει μια μουσική εμφάνιση από τη Λατίνα βεντέτα Τζένιφερ Λόπεζ.

Το απόγευμα, προβλέπεται να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο κοιμητήριο του Άρλινγκτον μαζί με τρεις από τους προκατόχους του και τις συζύγους τους: τον Τζορτζ Γ. Μπους και τη σύζυγό του Λόρα, τον Μπιλ και τη Χίλαρι Κλίντον, τον Μπαράκ και τη Μισέλ Ομπάμα.

Στον δρόμο της επιστροφής, η πομπή του 46ου Αμερικανού προέδρου θα σταματήσει μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον Λευκό Οίκο και ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να πάει με τα πόδια μέχρι τη νέα του κατοικία, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μπορεί τότε να ανακοινώσει τις πρώτες προεδρικές αποφάσεις του, το περίγραμμα των οποίων έχει ήδη δώσει, με μια σειρά διαταγμάτων ώστε να δώσει μια πρώτη ώθηση.

Στη θέση των συνηθισμένων παραδοσιακών χορών και των μουσικών παραστάσεων, η βραδιά θα περάσει στην τηλεόραση, με μια ειδική εκπομπή που θα παρουσιάσει ο Τομ Χανκς και στην οποία θα μιλήσουν ο Τζο Μπάίντεν και η Κάμαλα Χάρις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ