ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Φυλάκιση 30 ημερών στον Αλεξέι Ναβάλνι

Ρωσία: Φυλάκιση 30 ημερών στον Αλεξέι Ναβάλνι
(AP Photo/Mstyslav Chernov)

Ρωσικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ότι ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι θα πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση για 30 ημέρες έως τις 15 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιαρμίς.

«Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 30 ημερών στον Ναβάλνι. Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου» δήλωσε η Γαρμίς με ανάρτησή της στο twitter.

Τη φυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου για 30 ημέρες ζήτησε νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών από το δικαστήριο, στο οποίο οδηγήθηκε σήμερα ο Αλεξέι Ναβάλνι, έγραψε ο δικηγόρος του Ναβάλνι Ιβάν Ζντάνοφ σε ανάρτηση του στο twitter.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, αναφερόμενη κατά τη διάρκεια της δίκης στις πολυάριθμες παραβιάσεις από τον Ναβάλνι των όρων αναστολής της ποινής και τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις που είχε κοινοποιήσει στον ίδιο και τον δικηγόρο του, ζήτησε την φυλάκιση του Ναβάλνι για 30 ημέρες.

O ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης συνελήφθη το απόγευμα της Κυριακής στο αεροδρόμιο της Μόσχας, μόλις επέστρεψε από την Γερμανία, όπου νοσηλεύονταν από τον περασμένο Αύγουστο όταν δηλητηριάσθηκε με νευροτοξικό παράγοντα της οικογένειας «Νοβιτσόκ».

Ο ΟΗΕ και οι δυτικές χώρες ζήτησαν από την Ρωσία να αφεθεί άμεσα ελεύθερος ο Ναβάλνι, και μερικές χώρες απηύθυναν έκκληση για επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο Ναβάλνι κάλεσε τους Ρώσους να βγουν στους δρόμους

Ο Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε τους Ρώσους να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν, μέσω ενός βιντεοκλίπ που αναρτήθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του δικαστή ότι το δικαστήριο αποφάσισε να του επιβάλλει ποινή φυλάκισης 30 ημερών.

«Μην φοβόσαστε, βγείτε στους δρόμους. Μην βγείτε για μένα, βγείτε για τους εαυτούς σας και για το μέλλον σας», λέει ο Ναβάλνι στην έκκλησή του, διάρκειας περίπου τριών λεπτών, που απηύθυνε προς τους υποστηρικτές του και η οποία αναρτήθηκε στο YouTube.

Ο συνεργάτης του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ, ανακοίνωσε ότι θα διοργανωθούν «μεγάλες συγκεντρώσεις» στις 23 Ιανουαρίου στις οποίες θα ζητούν την απελευθέρωση του Ναβάλνι. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε αν οι διοργανωτές θα επιδιώξουν να λάβουν την άδεια των αρχών για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Σε πολλές περιοχές οι συγκεντρώσεις αυτή τη στιγμή απαγορεύονται εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Δύση καταδικάζει τη σύλληψη Ναβάλνι

Η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι προκάλεσε τις αντιδράσεις της Δύσης. «Καταδικάζω την κράτηση του Aλεξέι Ναβάλνι από τις ρωσικές αρχές κατά την επιστροφή του στη Ρωσία», ανέφερε σήμερα η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και συμπλήρωσε ότι «οι ρωσικές αρχές πρέπει να τον απελευθερώσουν αμέσως και να διασφαλίσουν την ασφάλειά του».

Παράλληλα, η κυρία Φον Ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «η κράτηση πολιτικών αντιπάλων αντιβαίνει στις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας».

«Συνεχίζουμε επίσης να περιμένουμε μια διεξοδική και ανεξάρτητη έρευνα για την επίθεση κατά της ζωής του Αλεξέι Ναβάλνι. Θα παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση», κατέληξε.

Αλλά και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κάλεσε τις ρωσικές Αρχές να τον απελευθερώσουν.

«Η Ρωσία δεσμεύεται από το σύνταγμά της και τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει στην αρχή του κράτους δικαίου και στην προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων. Αυτές οι αρχές πρέπει, φυσικά, να εφαρμοστούν και στον Αλεξέι Ναβάλνι. Θα πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως» ανέφερε ο Μάας σε δήλωση.

Από την πλευρά του το Λονδίνο ζήτησε σήμερα από τη Μόσχα την άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι και κάλεσε την Μόσχα να εξηγήσει πώς ο Ναβάλνι δέχτηκε επίθεση με ένα χημικό όπλο.

«Είναι φρικτό ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι, το θύμα ενός ειδεχθούς εγκλήματος, συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές. Θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ.

«Αντί να διώκει τον κ. Ναβάλνι η Ρωσία θα πρέπει να εξηγήσει με ποιον τρόπο ένα χημικό όπλο χρησιμοποιήθηκε σε ρωσικό έδαφος», είπε ο Ράαμπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Τόμας Πέτριτσεκ επιθυμεί να συζητηθεί η σύλληψη του Ναβάλνι και η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας σε σχέση με το συμβάν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Η σύλληψη του @ναβάλνι είναι πολιτικά υποκινούμενη. Συνελήφθη για τις απόψεις του, όχι για αυτό για το οποίο κατηγορείται επισήμως. Το ρωσικό καθεστώς, ως εκ τούτου, παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα επιδιώξω να συζητηθεί αυτό στην επόμενη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ", έγραψε ο Πέτριτσεκ στο Twitter προσθέτοντας ότι " ο @ναβάλνι έχει τη στήριξή μου. Θα προτείνω μια συζήτηση για πιθανές κυρώσεις».

Τη σύλληψη χθες Κυριακή του ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι κατά την επιστροφή του στη Ρωσία από τη Γερμανία, μερικούς μήνες μετά τη φερόμενη δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα, καταδίκασε νωρίτερα «σθεναρά» η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο αμερικανός απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά την απόφαση της Ρωσίας να συλλάβει τον Αλεξέι Ναβάλνι, τονίζει ο Πομπέο στην ανακοίνωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κρίνοντας ότι η σύλληψή του είναι η τελευταία σε μια σειρά αποπειρών να σιωπήσουν ο Ναβάλνι και άλλες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητες φωνές που επικρίνουν τις ρωσικές αρχές».

Η απάντηση της Μόσχας: Ασχοληθείτε με τα δικά σας

Σε σχέση με τα διάφορα σχόλια για την σύλληψή του, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα συμβούλευσε τους αξιωματούχους τρίτων χωρών να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να επικεντρώνονται σε εσωτερικά ζητήματα.

«K. Σάλιβαν (Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν) καθώς και πολλές άλλες προσωπικότητες ξένων χωρών που δίνουν στη δημοσιότητα προκατασκευασμένα σχόλια: σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο, μην καταπατάτε την εθνική νομοθεσία κυρίαρχων κρατών και ασχοληθείτε με τα προβλήματα των χωρών σας», έγραψε η Ζαχάροβα στο Facebook μετά την έκκληση του Σάλιβαν για την απελευθέρωση του Ναβάλνσι μέσω Twitter.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι οι εκδηλώσεις οργής των δυτικών χωρών για τη σύλληψη του Ναβάλνι είναι σχεδιασμένες για να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες τους από τα εσωτερικά προβλήματα.

Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, κατά την επιστροφή του στη Ρωσία από τη Γερμανία, όπου νοσηλευόταν μετά τη δηλητηρίασή του.

Η ρωσική αστυνομία τον συνέλαβε πριν από τον έλεγχο των διαβατηρίων στο αεροδρόμιο.

Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον δείχνουν να αγκαλιάζει την σύζυγό του Γιούλια προτού συλληφθεί από αστυνομικούς αμέσως μετά την επιστροφή του από το Βερολίνο στην Μόσχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ