ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ψήφο εμπιστοσύνης (ανα)ζητά η κυβέρνηση Κόντε

Ιταλία: Ψήφο εμπιστοσύνης (ανα)ζητά η κυβέρνηση Κόντε
AP Photo/Alessandra Tarantino

Οι επαφές συνεχίζονται, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο. Οι συνεργάτες του Τζουζέπε Κόντε αναζητούν νέες ψήφους στην γερουσία, με τις οποίες να μπορούν να αντικαταστήσουν εκείνες του κόμματος του Ματέο Ρέντσι.

Προς το παρόν όμως, από ό,τι διαρρέεται, ο στόχος δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με την Deutshce Welle.

Κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου επιτελικά στελέχη του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία» του Ρέντσι δήλωσαν ότι υπάρχει ακόμη μια μικρή πιθανότητα με εποικοδομητικό διάλογο να μπορέσει να ξανασυσταθεί η πλειοψηφία που κυβέρνησε την χώρα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Σήμερα η Βουλή αναμένεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Κόντε, ενώ αύριο θα είναι η κρίσιμη ημέρα της Γερουσίας. Η κυβέρνηση αναζητά τουλάχιστον έντεκα ψήφους για να μην υποχρεωθεί σε παραίτηση.

«Μέχρι τώρα όλες οι δυνάμεις που με στήριξαν έδειξαν αίσθημα ευθύνης», δήλωσε ο Κόντε σε ομιλία του στη Βουλή, συμπληρώνοντας: «Δώσαμε συστηματικά βάρος στην αξία του πολιτικού διαλόγου. Και τώρα δεν μπορούμε να προσφέρουμε απαντήσεις που να έχουν ως σημείο αναφοράς την μετριότητα». Επίσης, ζήτησε από το κοινοβούλιο ουσιαστικά να υποδείξει την διέξοδο από την πολιτική αυτή κρίση.

Υπάρχουν κάποιοι κεντρώοι γερουσιαστές που δήλωσαν έτοιμοι να βοηθήσουν, αλλά δεν είναι ακόμη αρκετοί.

Και, ξαφνικά, γίνεται αναφορά και σε μια ακόμη πιθανή εξέλιξη: Ότι ο Κόντε μπορεί πράγματι να μην τα καταφέρει και να αναγκαστεί να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία. Με μόνη ουσιαστική εναλλακτική στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, την δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τεχνοκράτη πρωθυπουργό.

Δεν λείπουν βέβαια και οι σχολιαστές οι οποίοι θεωρούν ότι στην πραγματικότητα η κίνηση του Ρέντσι που προκάλεσε πολιτικό σεισμό δεν ήταν καθόλου τυχαία. Εννοούν δηλαδή ότι ενδέχεται να την είχε συμφωνήσει με μεγάλο μέρος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, με στόχο να μην διαχειριστεί ο Κόντε τα 222 δισεκατομμύρια ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ