ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Σχεδίασε αποκεφαλισμό αστυνομικού: Τώρα, ο νεότερος Βρετανός ισοβίτης ετοιμάζεται να αποφυλακιστεί

Σχεδίασε αποκεφαλισμό αστυνομικού: Τώρα, ο νεότερος Βρετανός ισοβίτης ετοιμάζεται να αποφυλακιστεί
CNNi

Ο νεότερος τρομοκράτης της Βρετανίας, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για το σχέδιό του να αποκεφαλίσει ένας Αυστραλό αστυνομικό μπροστά στο πλήθος πριν από πέντε χρόνια, μπορεί πλέον να αφεθεί ελεύθερος, σύμφωνα με δικαστική απόφαση.

Ο 20χρονος, σήμερα, Βρετανός από το Λάνκσάιρ, ήταν 14 ετών όταν σχεδίασε τα παραπάνω ενόψει της Anzac Day στη Μελβούρνη –ημέρα μνήμης στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία για να τιμηθούν οι πεσόντες των πολέμων.

Καθώς ήταν ανήλικος τότε, έγινε γνωστός με τα αρχικά RXG.

Η RXG στρατολόγησε τον Αυστραλό συνωμότη, Σεβντέρ Μπεσίμ, ο οποίος ήταν 18 ετών εκείνη την εποχή, για να πραγματοποιήσει την επίθεση, κατά την οποία ένας αστυνομικός αποκεφαλίστηκε μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια των εορτασμών εκείνης της μέρας.

Το σχέδιο των δύο νεαρών αποκαλύφθηκε και συνελήφθησαν και οι δύο.

Αργότερα την ίδια χρονιά, ο RXG καταδικάστηκε σε ισόβια για υποκίνηση τρομοκρατίας εκτός συνόρων.

Ωστόσο τη Δευτέρα, το συμβούλιο που αποφασίζει για τις αναστολές για την Αγγλία και την Ουαλία αποφάνθηκε ότι ο νεαρός μπορεί να αφεθεί ελεύθερος.

«Αφού εξέτασε τις περιστάσεις του αδικήματός του, την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησης και τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τις ακροάσεις, η επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της ότι ο RXG πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να αφεθεί ελεύθερος», ανέφερε το συμβούλιο σε δήλωσή του.

Ο RXG κατάφερε να πείσει τον Μπεσίμ ότι ήταν πολύ μεγαλύτερος και πεπειραμένος εξτρεμιστής και οι δυο τους οργάνωσαν την φρικιαστική επίθεσή τους μέσω χιλιάδων μηνυμάτων που αντάλλασσαν μέσω κρυπτογραφημένης εφαρμογής.

Ωστόσο, το σχέδιο αποκαλύφθηκε, λέει η αστυνομία, όταν ο RXG απείλησε να αποκεφαλίσει δασκάλους στο σχολείο του στη βόρεια Αγγλία - προτρέποντας τους ειδικούς στην αντιτρομοκρατία να σπάσουν τον κωδικό κρυπτογράφησης στο τηλέφωνό του και να βρουν τα μηνύματα.

Ενεργοποιημένη από τους συναδέλφους τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αυστραλιανή αστυνομία έθεσε σε κλοιό τον Μπέσιμ στην Μελβούρνη.

Το 2016, ο Μπεσίμ καταδικάστηκε σε τουλάχιστον επτάμισι χρόνια φυλάκιση, σύμφωνα με το Seven News και το Nine News.

Jailed for life over plot to behead police officer, Britain's youngest convicted terrorist is now 'suitable for release', by Jessie Yeung, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ